Udland

Nedsmeltet Tjernobyl-reaktor er stadig dødbringende: Nu skal gigantskjold skærme den i 100 år

Et hold af internationale eksperter arbejder lige nu på at montere et enormt stålskjold over en af reaktorerne på det nedsmeltede kraftværk.

I videoen herover kan du se de sovjetiske nyheder få dage efter den katastrofale ulykke.

For 30 år siden blev indbyggerne i den ukrainske by Pripjat vidne til verdenshistoriens største reaktornedsmeltning.  

Tjernobylkraftværket nedsmeltede i en kataklysmisk ulykke, der stadig i dag, mere end tre årtier senere, har efterladt store områder rundt om det forfaldne kraftværk goldt og øde – forurenet af radioaktivt affald.

Klokken 01.23 lørdag den 26. april 1986 eksploderede reaktor 4 i kernekraftværket og slap en enorm mængde dødbringende radioaktivt affald løs.

Radioaktiviteten i den smadrede reaktorhal kunne dræbe på under et minut, og alle i nærheden blev ramt af svimmelhed, kvalme, opkastninger og kollaps.

Billedet af den brændende reaktorkerne blev taget med livet som indsats. Den radioaktive stråling var ekstrem efter ulykken.
Atomkraftværket og den tilhørende by Pripyat ligger ti kilometer fra den noget mindre by Tjernobyl i Ukraine.

Strålerne dræbte cellerne i mange af ofrenes kroppe én for én. Da de døde to uger senere, var der så meget radioaktivitet i deres lig, at de blev begravet i kister af bly.

Først mere end 35 timer efter ulykken blev de 40.000 beboere i Pripjat evakueret.

Risikoen for en nedsmeltning er én i løbet af 10.000 år.

Viltali Sklyarov, energiminister i Sovjetrepublikken Ukraine

Siden har byen været et postapokalyptisk scenarie, en spøgelsesby.

Du kan læse meget mere om den skæbnesvangre ulykke på kraftværket i artiklen her:

Og det radioaktive affald spøger stadig og skaber frygt i området.

For selvom den nedsmeltede reaktor siden er blevet indkapslet i et tykt lag beton, er den stadig potentielt farlig – endda dødbringende.

Eksperter frygter, at reaktoren i betonkapslen kan kollapse og derved frigøre nye skyer af radioaktivt affald.

Derfor arbejder et stort hold af internationale professionelle i disse dage på at flytte en gigantisk skjoldlignende konstruktion ind over reaktoren.

Pripyat er i dag en spøgelsesby.
Det forladte tivoli i Pripyat 30 år efter katastrofen.

Skjoldet er fremstillet af stål og beton. Det er 275 meter bredt, 108 meter højt og står i den nette sum af 11 milliarder kroner. 

Det vejer 36.000 tons.

Arbejdsholdet bruger store hydrauliske donkrafte, og i alt regner projektlederne med, at det vil tage fem dage at få det på plads. 

- Æren for opførelsen af denne enestående teknologiske konstruktion går til ekspertholdet af ingeniører og byggearbejdere, siger Ostap Semerak, der er Ukraines minister for økologi og naturressourcer, ifølge britiske BBC.

Når beton- og stålskjoldet er færdigmonteret, skal det ifølge folkene bag kunne holde eventuelle radioaktive udslip indkapslet i skjoldet frem til år 2100. 

Det er den såkaldte udviklingsbank European Bank for Reconstruction and Development (EBRD), der står i spidsen for projektet.

De kalder skjoldet for "den største, bevægelige landbaserede konstruktion, der nogensinde er bygget".