Udland

Dylan kommer ikke til Nobel-ceremoni i Stockholm

Den amerikanske musiker siger, at han er overordentlig beæret over at være tildelt nobelprisen.

Musikeren og sangskriveren Bob Dylan kommer ikke til Stockholm i næste måned for at modtage nobelprisen i litteratur.

Det oplyser Det Svenske Akademi ifølge en række svenske medier.

I sidste måned meddelte akademiet, at årets nobelpris i litteratur går til den 75-årige Dylan.

Optaget af andre arrangementer

Dylan skriver i et brev til akademiet, at han føler sig "overordentlig beæret" over nobelprisen, men at han er optaget af andre arrangementer, mens tildelingen af årets nobelpriser finder sted.

Det Svenske Akademi, der modtog brevet tirsdag aften, siger, at det respekterer Dylans beslutning.

- At en nobelpristager ikke kan rejse til Stockholm for at modtage prisen er usædvanligt men ikke exceptionelt, hedder det.

Det eneste krav til Bob Dylan er, at han inden for seks måneder regnet fra 10. december skal holde en nobelforelæsning.

Kun to forfattere har afvist pris

Blandt de forfattere, som tidligere har takket nej til at være til stede ved nobelfesten i Stockholm, er Doris Lessing, Harold Pinter, Alice Munro og Elfriede Jelinek.

Kun to forfattere har helt afvist at modtage nobelprisen. Det var den franske forfatter Jean Paul Sartre i 1964 og den russiske forfatter Boris Pasternak i 1958.

Den 75-årige amerikaner er tildelt nobelprisen i litteratur for "at have skabt nye poetiske udtryk i den store amerikanske musiktradition," lød begrundelsen, da Det Svenske Akademi afslørede prismodtageren i sidste måned.

Det var et usædvanligt valg, fordi Dylan især forbindes med sin musik. Men for Dylan-kendere var det en oplagt tildeling på grund af de store litterære kvaliteter, hans sangtekster har.

Bob Dylan, der oprindeligt hed Robert Allen Zimmerman, fik sin første pladekontrakt i 1962. Som 75-årig er han stadig meget aktiv som musiker på sin såkaldte "Never Ending Tour".