Udland

Selvmordstruet whistleblower ansøger om benådning

Chelsea Manning, der afsoner dom på 35 års fængsel for spionage, håber på en udstrakt hånd fra Barack Obama.

Chelsea Manning, som afsoner en dom på 35 års fængsel for spionage, har ansøgt om at blive benådet af USA's præsident, Barack Obama.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

I en ansøgning, som hendes advokater har offentliggjort, hævder den 28-årige tidligere soldat, at der ikke er historisk praksis for en så streng straf, som den hun fik i 2013.

- Efter at have taget det fulde ansvar for sine valg fik frøken Manning den strengeste straf, der er givet til en whistleblower i USA' historie, udtaler Mannings advokat i en pressemeddelelse.

Bedt om mindre straf

Chelsea Manning har bedt Barack Obama om at reducere straffen til seks et halvt års fængsel. Det svarer til den tid, hun allerede har afsonet.

Chelsea Manning blev født som dreng og var tidligere kendt under navnet Bradley Manning. Efter at være blevet dømt for spionage oplyste Manning, at hun identificerer sig som kvinde.

Hun blev anholdt i 2010 og dømt af en militærdomstol i 2013 for at have lækket store mængder hemmeligstemplet materiale via WikiLeaks.

I sin ansøgning skriver Chelsea Manning, at hun led af kønsforstyrrelser, da hun lækkede materialet, mens hun var udstationeret i Irak.

Chelsea Manning har flere gange forsøgt at begå selvmord i fængslet i Kansas og har også sultestrejket.

I september afbrød hun en sultestrejke efter at være blevet lovet kirurgi i forbindelse med sine kønsforstyrrelser.