Donald Trump

Dybt religiøs, toppolitiker og radiovært – sådan er Donald Trumps tavse væbner

Han skal realisere Donald Trumps politiske reformer og kunne lede landet, hvis præsidenten er ukampdygtig. Kom tæt på den kristne guvernør i kulissen.

Han står i baggrunden. Afventende og med stoisk ro.

Siden juli har han været USA's 45. præsident, Donald Trumps, tro væbner.

Han er uddannet jurist, han har bestredet en af de højeste poster i Det Republikanske Parti – og så har han har været radiovært i fem år.

Han har stor politisk erfaring, tværede sin direkte modstander ud i en tv-transmitteret valgdebat, og så er han rolig af gemyt.

Efter valget blev han desuden forfremmet til leder af det overgangsteam, der skal realisere Donald Trumps reformer i Washington.

Han står i spidsen for en gruppe af rådgivere og tre af Donald Trumps børn - Donald Trump Jr, Eric Trump og Ivanka Trump – for at skabe resultater. Hurtigt.

Mange analytikere og kommentatorer udpegede ham i løbet af valgkampen til manden, der reelt skal stå bag en del af politikken i den kommende regering.

TRUMP PÅ TV 2 PLAY

På TV 2 PLAY har vi samlet alt det bedste fra dækningen af USA's valg og indsættelsen af Donald Trump som den 45. præsident.

Men hvem er Mike Pence, hvad står han for, og hvor kom han fra?

Toppolitiker og radiovært

Michael Richard Pence blev født den 7. juni 1959 i byen Columbus i delstaten Indiana. Han er en del af en stor familie med seks søskende. Forfædrene kom til USA fra Irland. 

Moren og faren, Nancy Jane og Edward J. Pence, drev en række tankstationer.

Mike Pence uddannede sig som ung til jurist på Indiana University Robert H. McKinney School of Law og arbejdede i en årrække som advokat, før han blev politiker.

I 1985 blev han gift med Karen Pence, der arbejder som lærerinde og kunstmaler. De har sammen børnene Michael, Charlotte og Audrey.

I årene 1994-1999 var han radiovært på det konservative radioshow 'The Mike Pence Show', inden han i år 2000 blev valgt til Repræsentanternes Hus. Inden da havde han forsøgt at blive valgt ind to gange, men havde ikke fået den nødvendige opbakning.

Mike Pence sad i Repræsentanternes Hus i 12 år, indtil han i 2012 blev valgt som guvernør i delstaten Indiana. Inden da var han i årene 2009-2011 formand for House Republican Conference, der er den tredjehøjeste post i Det Republikanske Parti.

Ved siden af sit arbejde i Repræsentanternes Hus har Mike Pence stået i spidsen for en konservativ tænketank.

Glimrende økonomi – skandalesager spøger i kulissen

Mike Pence beskriver sig selv som ’kristen, konservativ og republikaner – i den rækkefølge’. Politisk bliver han også beskrevet som stærkt konservativ og som en mand, der værner om sine religiøse synspunkter.

I sin tid som guvernør i delstaten Indiana har Mike Pences store bedrift, ifølge ham selv, været, at han har fået statens økonomi i topform.

Med Mike Pence som guvernør er der kommet mange nye arbejdspladser til delstaten. En del af grunden er lave selskabsskatter, og Indiana ligger også i toppen på flere lister over delstater, hvor det er godt for virksomheder at flytte til eller starte op.

Samtidig er arbejdsløsheden i staten faldet fra 8,4 procent til 5 procent i Mike Pences tid som guvernør – det skal dog siges, at det følger en national tendens.

Men den republikanske guvernør har også været igennem flere skandalesager de seneste to år.

I 2015 underskrev han en meget kontroversiel lov ved navn ’The Religious Freedom Restoration Act’, der skulle give borgerne i staten frihed til at praktisere deres religion, uden at myndighederne kunne blande sig.

Men kritikere frygtede, at loven kunne bruges til at diskriminere mod blandt andre homoseksuelle. Loven betød nemlig blandt andet, at butiks- og virksomhedsejere kunne nægte at servere for homoseksuelle, hvis det var imod deres religion.

Sagen voksede, og Mike Pence måtte stille op til store tv-interviews, hvor han nægtede at svare på, om loven var diskriminerende. Både modstandere og partifæller mente, at han håndterede medieomtalen af loven dårligt, og misæren udviklede sig til en regulær møgsag for den erfarne guvernør.

Til sidst underskrev Mike Pence et tillæg til loven, der betonede, at loven ikke måtte bruges til at diskriminere på baggrund af seksuel orientering eller køn.

Men sagen havde skadet delstatens omdømme i så høj grad, at den politiske ledelse hyrede et PR-bureau for at genoprette Indianas image over for særligt virksomheder, der havde truet med at boykotte staten.

I marts sidste år ramte den næste skandalesag så Mike Pence og Indiana. Han underskrev en ny lov, der skulle gøre det ulovligt at få en abort med den begrundelse, at fosteret havde en kromosomfejl – som for eksempel Downs Syndrom.

Loven bragte Mike Pence ind i en ny mediestorm, og mange kvinder begyndte under hashtagget ’Periods for Pence’ at skrive sarkastiske beskeder om deres menstruationer til guvernøren.

En dommer suspenderede loven, inden den trådte i kraft, fordi den var i strid med tidligere højesteretsdomme.

Trumps adjudant – men ikke altid enig

I midten af juli sidste år offentliggjorde Donald Trump, at det var Mike Pence, der skulle være hans tætte allierede og støtte i kampen for at nå Det Hvide Hus.

Pence var i ugerne op til nomineringen en af favoritterne til at vinde.

Blandt de andre republikanske navne, som Trump angiveligt overvejede som makker ved valget, var New Jerseys guvernør, Chris Christie, senator Jeff Sessions fra Alabama og det mangeårige kongresmedlem Newt Gingrich.

En af grundene til, at Donald Trump valgte Mike Pence, er, at han står stærkt blandt de socialt konservative, som Trump ellers har haft svært ved at vinde opbakning hos.

De to republikanere var ellers uenige på flere områder, inden de begyndte at danne parløb.

Mike Pence kritiserede flere gange Donald Trumps udtalelser på de sociale medier:

Han bakkede i første omgang også Ted Cruz op som republikanernes bud på en præsidentkandidat, men han skiftede, da Cruz droppede ud efter adskillige nederlag under primærvalgene.

Under præsidentvalgkampen var kandidatparret også flere gange uenige. Det kom blandt andet til udtryk under en af kandidatdebatterne mellem Hillary Clinton og Donald Trump, hvor sidstnævnte undsagde sin vicepræsidents politik i forhold til militær aktioner i Syrien.

Til gengæld fik Mike Pence stor ros af Donald Trump og mange medier for sin ageren i den tv-transmitterede vicepræsidentkandidatdebat, hvor han krydsede politiske klinger med sit demokratiske modstykke, Tim Kaine.

Her blev Tim Kaine kritiseret for at være kunstigt aggressiv med en masse indstuderede svadaer, han konstant angreb Mike Pence med. Omvendt blev Pence rost for at virke menneskelig og for at bevare roen under debatten.

Du kan se en bid fra debatten, hvor Mike Pence taler om sin store helt herunder:

Vicepræsidentkandidaterne mødtes for første og eneste gang i direkte tv-duel

I arbejdstøjet fra dag ét

Nu skal Mike Pence og resten af overgangsteamet så arbejde på højtryk for at sat gang i de højest prioriterede forandringer og reformer.   

Trump har sagt, at indvandring, sundhed og nedsættelse af skatter er hans første prioriteter. Ved et pressemøde i Kongressen torsdag erklærede han, at han vil arbejde meget hurtigt med navnlig en sundhedsreform og indvandring.

Republikanerne har genvundet flertallet i Repræsentanternes Hus og har også flertal i Senatet. Valget til Kongressens to kamre fandt sted samtidig med præsidentvalget.

De to kamre er afgørende for præsidentens muligheder for at gennemføre sin politik, og derfor har Mike Pence umiddelbart gode arbejdsvilkår.

Mike Pence bliver officielt indsat som vicepræsident den 20. januar 2017.