Frankrig mindes sine døde på årsdagen for det værste angreb på Paris siden 2. verdenskrig med visheden om, at ny terror siden har ramt.
Telegrammerne kom drypvist – noget var galt i Paris. Men hvor galt? Først da nyheden om, at flere end 80 mennesker var taget som gidsler på spillestedet Bataclan, tikkede ind, gik det op for os og alle andre nyhedsmedier, at ”byernes by” var ramt på sin frihed af den frygteligste ondskab.
Jeg satte mig den aften i bilen med min kollega fra Bruxelles, og vi kørte gennem den sorte nat fra Belgien indover grænsen til Frankrig – alt imens vi over radioen hørte om uhyrlighederne.
Også at Frankrig nu var i undtagelsestilstand, og alle grænser skulle lukkes. Men passagen fra Belgien foregik endnu uden kontrol, og vi ankom til Paris ud på de små timer.
Hvad mødte der os? En spøgelsesby – stort set ingen mennesker på gaden. Det ellers fredagsfestglade Paris var lammet.
Folk var bange
På hotellet var de rædselsslagne, så vi tog en taxa ind til området omkring Bataclan, og talte med politiet, der stod ved afspærringerne mellem tydelige blodspor på asfalten.
Stilheden var slående. Dagen efter bevægede fotograf Anders Albjerg og jeg os fra gerningssted til gerningssted – og vi glemmer ikke den kvinde der i café-kvarteret hulkede: Frihed, lighed, og broderskab, mens hun lagde blomster og byens gaderengøring spulede resterne af mareridtet væk fra fortovet.
Tidslinje over terrorhandlingerne i Paris for et år siden
Eksplosioner ved stadion
Tilskuerne løb ind på banen på Stade de France, da de opdagede, at et terrorangreb var i gang i Paris. Foto: FRANCK FIFE / Scanpix Denmark
I alt tre selvmordbombere slår til uden for Frankrigs nationalstadion, Stade de France, hvor Tyskland og Frankrig spiller venskabskamp.
Den franske præsident, François Hollande, er til stede og bliver evakueret fra stadion. Kampen spilles færdig, men udgangene lukkes af politiet, så samtlige 80.000 tilskuere må vente i timer på at komme ud.
Mindst én af tre selvmordsbombere, der udløste sin selvmordsvest udenfor stadion, har været i besiddelse af billetter til fodboldkampen mellem Frankrig og Tyskland. Hans selvmordsvest blev imidlertid opdaget et kvarter inde i kampen ved et sikkerhedstjek ved indgangen til stadion, hvorefter sprængladningen blev udløst, mens han var på vej væk. En af terroristerne bar et syrisk pas.
Adskillige blev sårede ved eksplosionerne og en 63-årig mand mister livet.
Skud mod café
Le Carillon. Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Scanpix Denmark
Der affyres skud på hjørnet af Rue Bichat og Rue Alibert, tæt på Place de la République. Én gerningsmand skyder om sig med automatvåben. Først mod baren Le Carillon og derefter restauranten Le Petit Cambodge, der ligger på den anden side af vejen. 15 personer mister livet og 10 bliver alvorligt såret. Efterfølgende finder politiet 100 patronhylstre på stedet.
Angreb ved Casa Nostra og La Bonne Bière
La Bonne Bière Foto: KENZO TRIBOUILLARD / Scanpix Denmark
En bevæbnet mand åbner ild mod de to restauranter Casa Nostra og La Bonne Bière i nærheden af Place de la Republique. Gerningsmanden virker rolig og siger ingenting under skyderiet. Fem personer bliver dræbt.
Restaurant La Belle Equipe angribes
Gerningsmænd ankommer i en sort bil til restaurant La Belle Equipe og går til skudangreb mod de gæster, der sidder på en udendørs terrasse på den fuldt bookede restaurant. 19 bliver myrdet.
En terrorist mister livet, da han sprænger sig selv i luften. Én restaurantgæst bliver alvorligt såret.
Gidseltagning i Le Bataclan
89 mennesker mistede livet i terrorangrebet på koncertstedet Bataclan for et år siden. Foto: MIGUEL MEDINA / Scanpix Denmark
Fire terrorister angriber koncertsalen Bataclan, hvor 1500 personer er til koncert med det amerikanske rockband Eagles of Death Metal.
Bandet har spillet tre kvarter, da terroristerne, der beskrives som værende yngre end 25 år, gentagne gange affyrer skud i tilfældige retninger mod det tætpakkede publikum. Der er mørkt i koncertsalen og folk skriger. Terroristerne beskrives som rolige, og en af dem råber "Allahu Akbar", der på dansk kan oversættes til "Gud er stor". De genlader deres våben mellem tre og fire gange.
Der bliver taget omkring 100 gidsler.
Politiet stormer Bataclan
Politiet stormer koncertbygningen Bataclan, og terroristerne bliver dræbt. To aktiverer deres sprængstofbælter, mens den sidste dræbes af skud fra politiet.
89 personer bliver dræbt under angrebet på Bataclan.
Frankrig i undtagelsestilstand
Den franske præsident, Francois Hollande, kalder angrebene i Paris for terror hvis lige, man aldrig før har set i landet.
Samtidig melder han ud, at Frankrig nu er i undtagelsestilstand, og at alle grænser i landet er blevet lukket.
FN's Sikkerhedsråd fordømmer angrebet
FN's Sikkerhedsråd fordømmer det "barbariske og kujonagtige terrorangreb" i Paris fredag.
- Sikkerhedsrådet understregen nødvendigheden af, at stille gerningsmændene bag disse terrorhandlinger for retten, siger det 15-medlemmer store råd i en erklæring.
Soldater til Paris
Foto: Scanpix
Ifølge den franske tv-station France 24 er 1500 franske soldater blevet sendt til Paris.
Hollande: IS står bag
Francois Hollande fortæller , at det er terrororganisationen IS, der står bag. Mindst 127 mennesker har mistet livet.
I terrororganisationens statement lyder det, at personer udstyret med selvmordsbælter og automatvåben udførte angrebene i Paris, hvor man tidligere havde studeret gerningsstederne.
Nu er vi tilbage i Paris, som i dag mindes sine døde ved mange ceremonier fra morgenstunden – først ude ved det nationale stadion og sidenhen inde i byen. Når tusmørket falder på, sættes lanterner på kanalerne med håb om, at ondskaben kan holdes på afstand.
Men pariserne ved godt, at sådan er livet desværre ikke lige nu. Flere angreb har ramt landet siden, ikke mindst terroren i Nice på selve nationaldagen med over 80 mistede menneskeliv – heraf flere helt små børn.
Status for efterforskningen af Paris-angrebene
Salah Abdeslam
Salah Abdeslam
Fængslet i Frankrig. En af de eneste overlevende bagmænd bag angrebet i Paris, Salah Abdeslam, er under mistanke for at have smuglet 10 IS-krigere ind i Belgien i perioden 1. august til 3. oktober 2015. Seks af dem spillede en rolle ved angrebene i Paris, mens fire var medvirkende til angrebene i Bruxelles den 22. marts i år.
Salah Abdeslam blev anholdt den 18. marts 2016 i Bruxelles og sidder nu fængslet i Frankrig, hvor han forbliver tavs i protest mod den konstante videoovervågning i hans celle. Hans fulde rolle i både Paris- og Bruxelles-angrebene er stadig uafklaret.
Mohamed Amri
Mohamed Amri
Fængslet i Frankrig. Tiltalt for at have hentet Salah Abdeslam i Paris og kørt ham til Belgien tidligt om morgenen den 14. november 2015.
Hamza Attou
Hamza Attou
Fængslet i Frankrig. Er tiltalt for at have hentet Salah Abdeslam i Paris og kørt ham til Belgien tidligt om morgenen den 14. november 2015.
Ali Oulkadi
Ali Oulkadi
Fængslet Ali Oulkadi er tiltalt for at have skjult Salah Abdeslam ved ankomsten til Bruxelles efter Paris-angrebene.
Adel Haddadi
Adel Haddadi
Fængslet i Frankrig. Algerieren Adel Haddadi og pakistaneren Mohammad Usman menes at have fået til opgave at deltage i Paris-angrebene, men de nåede aldrig frem. De var landet i Grækenland i begyndelsen af oktober 2015 med de to irakiske selvmordsbombere fra Stade de France, men blev tilbageholdt af myndighederne på grund af falske papirer. De blev senere løsladt og rejste til Østrig, hvor de blev anholdt. De blev udleveret til Frankrig af Østrig i slutningen af juli.
Mohammad Usman
Mohammad Usman
Fængslet i Frankrig. Algerieren Adel Haddadi og pakistaneren Mohammad Usman menes at have fået til opgave at deltage i Paris-angrebene, men de nåede aldrig frem. De var landet i Grækenland i begyndelsen af oktober 2015 med de to irakiske selvmordsbombere fra Stade de France, men blev tilbageholdt af myndighederne på grund af falske papirer. De blev senere løsladt og rejste til Østrig, hvor de blev anholdt. De blev udleveret til Frankrig af Østrig i slutningen af juli.
Jawad Bendaoud
Jawad Bendaoud
Fængslet i Frankrig. Tiltalt for at have arrangeret et skjulested for terrorgruppen i Saint-Denis, Frankrig.
Mohamed Soumah
Mohamed Soumah
Fængslet i Frankrig. Tiltalt for at have arrangeret et skjulested for terrorgruppen i Saint-Denis, Frankrig.
Mohamed Abrini
Mohamed Abrini
Fængslet i Belgien. Mohamed Abrini kørte den bil, der blev fundet efterladt i et kvarter i Paris, hvor et af skudangrebene fandt sted. Han havde sat en af bombemændene af ved Stade de France. Abrini spillede også en hovedrolle i angrebene i Bruxelles. På overvågningsbilleder fra lufthavnen blev han identificeret som ”manden med hatten”, der var på fri fod indtil anholdelsen den 8. april 2016 i Bruxelles. Abrini afventer i øjeblikket en retssag i Belgien, mens afgørelsen om hans udlevering til Frankrig fortsat er uklar.
Ossama Krayem
Ossama Krayem
Den 23-årige syrisk-svensker Ossama Krayem sidder varetægtsfængslet i Belgien for medvirken i angrebene i Paris og Bruxelles. Han kan spores til de fleste terrorgruppens skjulesteder, der blev brugt til at forberede begge angreb. Den belgiske statsanklager har i den forbindelse kaldt ham ”allestedsnærværende”. Han blev filmet i Bruxelles’ metro kort før angrebet ved stationen Maalbeek, da han kortvarigt udvekslede et par ord med selvmordsbomberen Khalid El Bakraoui. Ossama Krayem blev også filmet i indkøbscentret City 2, da han købte de tasker, der blev brugt ved angrebene på Bruxelles’ lufthavn. Han blev anholdt den 8. april i Bruxelles.
Monir Ahmed Alaaj
Monir Ahmed Alaaj
Den 23-årige tuneser Monir Ahmed Alaaj sidder varetægtsfængslet i Belgien anklaget for deltagelse i Paris-angrebene. Han er også kendt under dæknavnene “Amine Choukri” og “Soufien Ayari”. Han blev anholdt sammen med Salah Abdeslam den 18. marts i år.
Mohamed Bakkali
Mohamed Bakkali
Den 29-årige belgier sidder fængslet i Belgien. Han kendes også under aliaset Fernando Castillo.
Mohamed Bakkali spillede en vigtig logistisk rolle i terrorcellen. Han lejede lejligheder som skjulesteder i Belgien og agerede chauffør for flere af terroristerne. Bakkali lejede også en BMW, der regelmæssigt blev spottet ved skjulestederne.
Oussama Atar
Oussama Atar
Næsten et år efter terrorangrebene i Paris, har man identificeret den formodede hjerne bag angrebene i den franske hovedstad. Det drejer sig om Oussama Atar, en 32-årig belgisk-marokkansk jihadist. Atar er fætter til El Bakraoui-brødrene, der udløste deres selvmordsbomber ved angrebene i Bruxelles den 22. marts 2016. Atar er under mistanke for at have koordineret angrebene i Paris fra et skjulested i Syrien, hvorfra han angiveligt sendte selvmordsbomberne ved det franske fodboldstadion, Stade de France, afsted. Atar er fortsat på fri fod. Belgisk politi formoder, at han er vendt tilbage til Belgien fra Syrien.
Ahmad Alkahld
Ahmad Alkahld
Ahmad Alkahld kom til Belgien fra Syrien i oktober 2015 med falske papirer for at hjælpe til med forberedelserne til angrebene i Paris. Hans sande navn forbliver ukendt – og han er fortsat sporløst forsvundet. Også hans andel i angrebene er fortsat uklar.
Man ved dog med sikkerhed, at Ahmad Alkahld i oktober 2015 blev hentet af Salah Abdeslam i den tyske by Ulm sammen med Ossama Krayem og Monir Ahmed Alaaj. Hans fingeraftryk er desuden fundet på forskellige skjulesteder i Belgien og i to biler, der blev brugt ved angrebene i Paris den 13. november 2015.