Donald Trump

Trump har ændret syn på Obamacare

Donald Trump overvejer at beholde elementer fra Obamas sundhedsreform.

Den kommende amerikanske præsident, Donald Trump, siger, at han har ændret syn på Obamacare efter sit besøg i Det Hvide Hus. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Donald Trump siger i et interview med Wall Street Journal, at han overvejer at beholde dele af Barack Obamas sundhedsreform.

Det gælder blandt andet forældres mulighed for at inkludere ældre børn i egen sundhedsforsikring.

Trump overvejer også at beholde forbuddet mod, at forsikringsselskaber kan afvise forsikringstagere med henvisning til tidligere problemer med deres helbred.

Centralt valgløfte

Under valgkampen var en afskaffelse af den såkaldte Obamacare-sundhedsplan et af Trumps centrale valgløfter. Han sagde, at der i stedet skulle skabes øget konkurrence mellem private forsikringer.

I denne artikel kalder Trump blandt andet reformen for 'en katastrofe' og siger, at den vil 'ødelægge systemet for altid', hvis den ikke fjernes.

Men han sender nu andre signaler:

- Enten vil Obamacare blive ændret eller ophævet og erstattet, siger han og tilføjer:

- Jeg sagde til præsident Obama, at jeg vil se på hans forslag. Ud fra respekt vil jeg gøre dette.

Vil arbejde meget hurtigt med reformer

Trump har sagt, at indvandring, sundhed og nedsættelse af skatter er hans første prioriteter, når han indsættes som præsident 20. januar.

Han fastslog torsdag, at han vil arbejde meget hurtigt med navnlig en sundhedsreform og indvandring.

Republikanerne har genvundet flertallet i Repræsentanternes Hus. Partiet har også flertal i Senatet.

Flere analytikere har forudset, at Trump som noget af det første efter sit indtog i Det Hvide Hus vil prioritere at ændre sundhedsreformen.

- Republikanerne har i årevis kæmpet mod Obamacare, og Trump har lovet at afskaffe den. Såfremt de ikke skrotter sundhedsreformen, vil de fremstå som løgnere og bluffere, sagde Doug Rossinow fra Oslo Universitet tidligere denne uge til nyhedsbureauet NTB.

Som følge af reformen har millioner af især fattige amerikanere fået en sundhedsforsikring under Obamas tid i Det Hvide Hus. Mange af disse mennesker vil miste forsikringen, hvis Trump skrotter reformen.