Donald Trump

Clintons forklaring på valgnederlaget: Dét her stoppede vores momentum

Hillary Clinton mener, det var brev fra FBI-chef og personlige angreb fra Donald Trump, der kostede hende sejren i præsidentvalget i USA i tirsdags.

På et møde, hvor Hillary Clinton skulle forklare valgnederlaget til Donald Trump for sine største sponsorer, gav hun FBI-chef James B. Comey og Donald Trumps personlige angreb skylden for sit nederlag i tirsdags.

- Der er mange grunde til, at en valg som dette ikke blev succesfuldt. Men vores analyse er, at (FBI-chef James B., red.) Comeys brev, der skabte grundløs tvivl, der viste sig at være uberettiget, stoppede vores momentum, siger Hillary Clinton ifølge Washington Post.

Mødet med storsponsorerne, der 14 dage før valget havde postet i alt over 7,8 milliarder kroner i Clintons valgkamp - til sammenligning havde Trump på det tidspunkt skaffet 4,8 milliarder kroner til valgkamp - var Clintons afskedsmøde med storsponsorerne efter nederlaget. Her skulle hun forklare, hvorfor hun mente, hun havde tabt.

Brevet fra Comey, som igen satte spørgsmålstegn ved Clintons brug af privat e-mail-konto, da hun var udenrigsminister i Obama-regeringen, kom frem to dage før valget, og ifølge Clinton betød det, at hun tabte i meningsmålingerne.

- Vi gik tilbage, og vi måtte kæmpe hårdt for at vinde fordelen tilbage. Vi følte, at da vi gik ind i den sidste weekend, at vi var kommet tilbage. Vi førte igen alle steder, bortset fra to af svingstaterne, og vi var ret langt foran nogle af de steder, som vi endte med tabe. Så vi følte, vi havde fået samlet det sammen igen, sagde Hillary Clinton.

Clinton: Personlige Trump-angreb kostede også

Men så kom brevet fra James B. Comey, og Hillary Clinton mener også, at Donald Trumps personlige angreb på hende i slutningen af valgkampen var medvirkende til nederlaget.

- Trump brugte de sidste fire dage af sin valgkamp på personlige angreb på mig, og resultatet af det er udfaldet af valget, siger Hillary Clinton.

Washington Post påpeger, at hun ikke brugte større politiske sammenhænge som baggrund for nederlaget. Washington Post nævner flere grunde, som også kunne være en forklaring: Trumps løfte om forandring i en hård tid, hans løfte om at repræsentere en ophidset arbejderklasse; de vanskeligheder der er forbundet med at vinde et præsidentvalg for tredje gang i træk for alle partier; Clintons egen manglende opmærksomhed på den økonomiske utryghed i landet og hendes manglende opmærksomhed på den sexisme og utryghed, som fulgte i kølvandet på hendes forsøg på at blive USA's første kvindelige præsident.