Udland

Sangeren og digteren Leonard Cohen er død

Manden bag verdenshittet "Hallelujah" er gået bort. Leonard Cohen talte i interview for nylig åbent om døden.

Gennem seks årtier tryllebandt Leonard Cohen med sin særprægede dybe stemme og stærke tekster musikelskere verden over.

Nu er den canadiske sanger og sangskriver død. Han blev 82 år.

Leonard Cohen

  • Fødested: Montreal, Canada
  • Søn af: Marsha Klonitski og Nathan Cohen. Begge forældre var jødiske og var en del af den højere middelklasse i den engelsktalende del af Montreal. Faderen ejede en tøjbutik. Han døde, da Leonard Cohen var ni år gammel.
  • Nationalitet: Canadisk
  • Karriere: Leonard Cohen debuterede med en digtsamling i 1956 og udgav fire bøger, inden han brød igennem som sanger med "Songs of Leonard Cohen" i 1967.
  • Blandt hans mest berømte album er "Songs of Love And Hate" fra 1971, "Death of a Ladies Man" fra 1977, "I'm Your Man" (1988) og Old Ideas" fra 2012

Det oplyser hans pladeselskab, Sony Music Canada, på Facebook natten til fredag dansk tid.

- Det er med dyb sorg, at vi meddeler, at den legendariske digter, sangskriver og kunstner Leonard Cohen er gået bort, skriver pladeselskabet.

Mindehøjtidelighed i LA

Cohen beskrives i meddelelsen som en af "musikkens mest beundrede og profilerede" personer.

En mindehøjtidelighed vil finde sted i Los Angeles på et endnu ikke oplyst tidspunkt.

Magasinet Rolling Stone beskriver i et mindeord Leonard Cohen som den "mørke eminence" blandt en lille gruppe af ekstremt indflydelsesrige sangere og sangskrivere, der skabte sig et navn i 1960'erne.

- Kun Bob Dylan udøvede en mere dybtgående indflydelse på sin generation (end Cohen, red.), skriver det anerkendte magasin.

Som sangskriver var Cohen ifølge Rolling Stone så unik, at kun amerikanske Paul Simon og canadiske Joni Mitchell kan matche ham.

Klar til at dø

Han var også en af de ganske få kunstnere fra sin generation, som formåede at holde liv i karrieren og fastholde sin succes i en høj alder.

Cohen gav for nylig selv udtryk for, at hans dage var ved at være talte. Det fremgik af et interview med magasinet The New Yorker i forbindelse med Cohens nyeste og altså også sidste album, "You Want it Darker".

- Jeg er klar til at dø. Jeg håber ikke, det bliver alt for ubehageligt, sagde Leonard Cohen i interviewet.

Albummet, der blev udsendt 21. oktober, oser af poetiske tekster om døden.

- De spirituelle ting er heldigvis faldet på plads - tak Gud for det - og det er jeg dybt taknemmelig for, fortalte Leonard Cohen, der blandt andet er kendt for verdenshittet "Hallelujah", videre i interviewet.

Skrev digte og bøger

Leonard Norman Cohen blev født i 1934 i Westmount i provinsen Quebec. Som teenager lærte han at spille guitar og dannede en folkemusikgruppe.

Efter en universitetsuddannelse flyttede han til den græske ø Hydra. Her udgav han blandt andet en digtsamling og to bøger.

Det litterære salg gik dog ikke godt, og Cohen flyttede tilbage til Nordamerika.

I New York mødte han folkesangeren Judy Collins, som på et album i 1966 gjorde Cohen-sangen "Suzanne" til et hit. Og derefter tog Cohens karriere fart.

Sangeren og digteren Leonard Cohen er død. Her er udsnit af tre af hans største hits.