Udland

Leonard Cohen - manden med den gyldne stemme

Manden med den gyldne stemme, den canadiske sanger og sangskriver Leonard Cohen, er død 82 år gammel.

- Han er vores Byron, vores Shelley, siger Bono fra U2 om Leonard Cohen, mens et andet medlem af den irske rockgruppe går længere og kalder Cohen for "Moses, der kommer ned fra bjerget med stentavlerne".

Den canadiske sanger, sangskriver og digter er død 82 år gammel. Det oplyser hans pladeselskab, Sony Music Canada.

Leonard Cohen

  • Fødested: Montreal, Canada
  • Søn af: Marsha Klonitski og Nathan Cohen. Begge forældre var jødiske og var en del af den højere middelklasse i den engelsktalende del af Montreal. Faderen ejede en tøjbutik. Han døde, da Leonard Cohen var ni år gammel.
  • Nationalitet: Canadisk
  • Karriere: Leonard Cohen debuterede med en digtsamling i 1956 og udgav fire bøger, inden han brød igennem som sanger med "Songs of Leonard Cohen" i 1967.
  • Blandt hans mest berømte album er "Songs of Love And Hate" fra 1971, "Death of a Ladies Man" fra 1977, "I'm Your Man" (1988) og Old Ideas" fra 2012

Cohen opnåede en næsten mytologisk status som en af sin tids mest unikke kunstnere.

Han nåede at udgive 14 studiealbum - det seneste i oktober - og var en af verdens bedst tjenende livesolister, som i de senere år var på verdensomspændende turnéer, der overalt fik enestående flotte anmeldelser.

Debuterede som 33-årig

Det var i 1967 - i en alder af 33 år - at Cohen debuterede i pladeindustrien. Det første album, der havde et almindeligt pasfoto fra en fotoautomat på omslaget, havde den noget anonyme titel "Songs of Leonard Cohen."

Men sangen "Suzanne", der allerede havde vakt opsigt, da den var blevet indspillet af Judy Collins, gjorde Cohen berømt for en særegen blanding af poesi, humor, romantik og fortvivlelse. Han fik en stor loyal fanskare i navnligt Europa, og for mange blev hvert nyt Cohen-album næsten en besættelse.

Men i en lang årrække var hans navn også ét af dem, der skilte vandene. Mange fandt tonen i hans sange for nedslående eller for melankolsk. I 1984, da albummet Various Positions udkom, ville pladeselskabet Sony ikke engang udgive det i USA.

- Vi ved, at du er fremragende, Leonard, men vi er ikke sikre på, at du dur til noget, sagde de i en nu berømt afvisning af blandt andet sangen "Hallelujah", der nogle år senere blev et verdenshit.

Sangeren og digteren Leonard Cohen er død. Her er udsnit af tre af hans største hits.

Leonard Cohen blev født ind i en velstående jødisk familie i Montreal 21. september 1934. Han fik udgivet sin første digtsamling, "Let Us Compare Mythologies", i 1954, da han var kun 20 år. Allerede som helt ung var han en del af Canadas litterære elite.

Boede i LA

Ud over de 14 album har han skrevet over en halv snes digtsamlinger samt to romaner. Den seneste bogudgivelse er "Book of Longing" fra 2006.

Cohen tilbragte i 1960'erne en årrække på den græske ø Hydra, men størstedelen af sit liv boede han i Canada og USA.

Op til sin død boede han i Los Angeles.

Han opholdt sig i årene før de store turnéer i et buddhistisk kloster i Californien, hvor han havde en særlig relation til en nu afdød zen-master, Roshi, der lærte Cohen at sætte pris på cognac.

- Han prøvede aldrig at sælge sin religion til mig, har Cohen også sagt om Roshi.

Frasvindlet en formue

Næsten hele Leonard Cohens opsparede formue blev frasvindlet ham af hans manager for nogle år siden, og da han i 2008 begyndte en verdensturné, var det øjensynligt en økonomisk nødvendighed.

- Det tog et stykke tid at vænne sig til, at voksne mænd og kvinder græd og skreg af bevægelse foran os, sagde den engelske backup-sanger Charley Webb efter de første koncerter.

Cohen, der havde en søn og en datter, var kendt for at have haft mange forhold til forskellige kvinder.

Han var samtidig berømt for at være enestående imødekommende og åben i interviews, hvilket en hel del hjemmesider dokumenterer med tusindvis af citater fra manden, der med dyb forvrænget stemme sang:

"I had no choice, I was born with the gift of a golden voice (jeg havde intet valg. Jeg blev født med en gave, som var en gylden stemme, red.)".