'Den gyldne stemme' er død: Fra fattig digter til respekteret mester
Gennem seks årtier tryllebandt Leonard Cohen med sin særprægede dybe stemme og stærke tekster musikelskere verden over. Nu er han død.
Den mørke eminence er ikke mere. Manden med den gyldne stemme har sunget sin sidste strofe. Leonard Cohen er død i en alder af 82 år.
Lille Leonard Norman Cohen kom til verden i 1934 i Westmount – en forstad til Montreal i Canada. Forældrene tilhørte den jødiske middelklasse og havde rødder i Litauen og Polen. Leonard gik i skole på Roslyn Elementary School og Herzliah High School, hvor han senere mødte sin litterære mentor – underviseren Irving Layton.
Leonard Cohen begyndte at studere musik og poesi, og blev især begejstret for den spanske digter Federico García Lorca. Cohen udgav i marts 1954 sine første digte i et lokalt magasin i Montreal.
Fra Hydra til New York
Leonard Cohen købte i 1960 et lille hus på den græske ø Hydra for 1500 dollar. Her ville han hellige sig livet som digter, men måtte snart sande, at der ikke var penge i poesi.
Det var dog ikke den rene græske tragedie. Det var nemlig på Hydra, at Cohen mødte sin store muse og kærlighed – den norske eks-model Marianne Ihlen, som han senere udødeliggjorde i sangen ’So Long, Marianne’. Hende vender vi tilbage til.
I 1966 flyttede Leonard Cohen til New York - skuffet over sin manglende succes som digter. Her mødte han folksangerinden Judy Collins, som indspillede et af Leonard Cohens digte med titlen ’Suzanne’ – skrevet til en god vens kæreste.
Den karismatiske digter og kvindebedårer fik hurtigt fodfæste i New Yorks kreative miljø omkring Andy Warhols ’Factory’. Her mødte han blandt andre sangerinden Nico fra The Velvet Underground og Janis Joplin, til hvem Cohen senere skrev sangen ’Chelsea Hotel #2’.
Mødte sin egen Suzanne
Cohen blev på kort tid den fortrukne sangskriver for musikere som James Taylor, Willie Nelson og flere andre. I 1967 udgav Cohen sit første album med titlen ’Songs of Leonard Cohen’. Albummet ramte 162.-pladsen på den amerikanske hitliste, men klarede sig betydeligt bedre i Europa.
Det var også i de år, at Leonard Cohen mødte sin egen Suzanne med efternavnet Elrod. Hun skulle blive hans mangeårige kone og mor til sønnen Adam og datteren Lorca. Op gennem 70’erne tog Leonard Cohens karriere som musiker for alvor fart med udgivelser og turneer på stribe.
I 80’erne levede Leonard Cohen et forholdsvis tilbagetrukket liv, hvor han koncentrerede sig som at indspille plader og spille live. I ’88 gav Leonard Cohen en anmelderost koncert på Roskilde Festival.
Samme år fik Cohen et kæmpe comeback med albummet I'm Your Man. Her indledte han det kreative partnerskab med korsangerinden Sharon Robinson, som er fortsat op til i dag. Privat blev han kæreste med skuespilleren Rebecca de Mornay, som blev ny muse og inspirerede en række sange.
Cohens formue stjålet
I 1995 tiltrak Leonard Cohen sig igen opmærksomhed, da han trak sig tilbage for at blive zenbuddhistisk munk. En trosretning centreret omkring læreren Kyozan Joshu Sasaki, kaldet Roshi, på bjerget Mount Baldy uden for Los Angeles. Her antog Cohen navnet Jikan, japansk for "den stille".
Det var angiveligt her, mens Leonard Cohen levede et fromt og isoleret liv i bjergene, at hans tidligere manager og elskerinde, Kelley Lynch, tømte Cohens bankbog for fem mio. dollar og efterlod ham ruineret.
Det tvang den mere end 70-årige pensionerede musiker tilbage på landevejen og i pladestudiet. De seneste 10-15 år har Leonard Cohen næsten konstant været på turné for at tjene penge til alderdommen.
Han har i den anledning flere gange lagt vejen forbi Danmark, hvor Cohens mange danske fans er blevet forkælet med timelange, intense liveshows fra mesteren selv.
"So Long, Marianne..."
I juli i år kom det frem, at Cohens kæreste fra årene på Hydra, Marianne Ihlen, på sit dødsleje i Norge havde modtaget et brev fra sin ungdoms store kærlighed.
Kort før hun døde, i en alder af 81 år, nåede hun at få læst brevet op:
"Vi er kommet til det tidspunkt, hvor vi er blevet så gamle, at vore kroppe falder fra hinanden, og jeg tror, at jeg vil følge efter dig meget snart. Hvis du rækker hånden ud efter min, så tror jeg, at du kan nå min. Og du ved, at jeg altid har elsket dig for din skønhed og din klogskab."
Cohen afslutter brevet med: "Nu vil jeg bare ønske dig en god rejse. Farvel gamle ven".
Rørende svar
Kort efter modtog Cohen dette rørende svar fra filmdokumentaristen Jan Christian Mollestad, som havde læst brevet for Marianne Ihlen:
”Kære Leonard. Dit brev kom, mens Marianne stadig kunne tale og le og var ved fuld bevidsthed. Da vi læste brevet for hende, smilede hun, sådan som kun Marianne kunne. Hun løftede hånden, da du skrev, at du var så nær, at hun kunne nå dig. Det gav hende fred i sindet, at du kendte til hendes tilstand. Dine ord gav hende ekstra styrke…”
Brevet fra Jan Christian Mollestad slutter:
”I hendes sidste time holdt jeg hendes hånd og nynnede din sang 'Bird on a Wire', mens hun åndede let. Og da vi forlod værelset, efter at hendes sjæl var fløjet ud af vinduet til nye eventyr, kyssede vi hendes pande og hviskede dine evige ord: So Long, Marianne.”
”I’m ready, my lord...”
Cohen gav for nylig selv udtryk for, at hans egne dage var ved at være talte. Det fremgik af et interview med magasinet The New Yorker i forbindelse med Cohens nyeste og altså også sidste album, "You Want it Darker".
- Jeg er klar til at dø. Jeg håber ikke, det bliver alt for ubehageligt, sagde Leonard Cohen i interviewet.
Albummet, der blev udsendt 21. oktober, oser af poetiske tekster om døden.
- De spirituelle ting er heldigvis faldet på plads - tak Gud for det - og det er jeg dybt taknemmelig for, fortalte Leonard Cohen, der blandt andet er kendt for verdenshittet "Hallelujah", videre i interviewet.
”I’m ready, my lord...” messer Leonard Cohen inciterende på sit sidste album – og i dag kom så nyheden om, at den mørke eminence er gået bort. Manden med den gyldne røst har takket af med vanlig sans for stil. Tak for musikken!
Se en hyldest til Leonard Cohen på TV 2 CHARLIE lørdag aften klokken 21.50 eller på TV 2 PLAY.