Danmark er det land i verden, hvor Donald Trump er mest upopulær
Danmark er det land i verden, hvor færrest foretrækker Donald Trump som USA's kommende præsident, viser en måling.
Store demonstrationer mod Donald Trump har det seneste døgns tid præget mange amerikanske byer. Flere tusinde amerikanere har været på gaden, efter Trump officielt blev udråbt som USA's kommende præsident.
Men også uden for USA’s grænser er valgets vinder upopulær. Det viser en meningsmåling fra YouGov fra oktober måned.
Målingen viser faktisk, at Donald Trump er allermest upopulær i Danmark. Kun fire procent af de adspurgte danskere foretrækker Trump som præsident, mens hele 81 procent bakker op om Clinton.
Trump populær i Indien og Thailand - og USA
Sverige, Norge, Tyskland og Finland har ifølge målingen heller ikke meget tilovers for USA’s kommende præsident – her støtter blot ni pct. Donald Trump som præsident.
20.000 personer i 19 lande er blevet spurgt, hvem de helst ser som Barack Obamas afløser i Det Hvide Hus – Donald Trump eller Hillary Clinton.
Trump har størst opbakning i USA, hvor han også endte med at trodse alle målinger og overhale Clinton indenom. YouGov-målingen viser da også størst opbakning til Clinton med 46 procent, mens 39 procent støtter Trump.
Thailand og Indien er med 20 procent næstmest positive over for Donald Trump som præsident, viser målingen fra YouGov.
Udskældte meningsmålinger
Netop meningsmålinger er blevet et hedt emne i kølvandet på valget i USA. Donald Trumps sejr er en våd klud i ansigtet på de mange målinger og eksperter, der i månedsvis har haft Clinton som storfavorit.
The New York Times vurderede inden valget, at Hillary Clinton havde 84 procents chance for at blive præsident inden valgdagen.
Ifølge fivethirtyeight.com, der vurderede sandsynligheden for valgets udfald baseret på en lang række meningsmålinger, var Clinton desuden favorit til at vinde vigtige svingstater som Florida og Pennsylvania. Delstater, som Donald Trump endte med at vinde.
Ekspert: Målinger er ikke blevet dårligere
Rune Stubager, der er valgforsker på Aarhus Universitet, mener ikke, at man på nuværende tidspunkt kan sige, at meningsmålinger er blevet dårlige over en bred kam. Men der er nogle væsentlige problemer, institutterne skal tage højde for.
- Når folk ikke gider at svare eller ikke vil svare, hvad de i virkeligheden mener, kan vi få den her type problemer.
- Problemet er så meget større i USA, hvor man har en lavere valgdeltagelse end i Danmark, så der skal man også tage højde for mulige ændringer i deltagelsen, siger forskeren.