Donald Trump

Blogger forudså Vestens kollaps: To ud af tre "dårlige valg" er blevet til virkelighed

Brexit først, så Trump - bliver det næste, at Marine Le Pen får præsidentposten i Frankrig?

For blot otte måneder siden var verden en helt anden. Dengang var Storbritannien stadig en selvfølgelighed i EU, og Trump var svær at forestille sig i det Hvide Hus. Men meget var på spil, fornemmede man. En skribent satte pennen præcis der, hvor det skulle komme til at gøre ondt. 

- I mit voksne liv kan jeg ikke huske et øjeblik, så dramatisk som dette," skrev Washington Post's blogger Anne Applebaum i marts og fortsatte profetisk:

- Lige nu er vi to-tre dårlige valg fra enden på Nato, enden på den europæiske union og måske enden på den liberale verdensorden, som vi kender den.

Anne Applebaum

Pullitzervindende skribent. 

Skriver klummer for Washington Post om udenrigspolitik. 

Har tidligere arbejdet for The Post, været andet udlandsredaktør for magasinet Spectator i London, været politisk redaktør for Evening Standard og skrevet klummer for flere britiske aviser samt været Polens-korrespondent for The Economist.

Født i Washington, uddannelt fra Yale University og London School of Economics og St. Anthonys College i Oxford.

Bor i Warsawa i Polen med sin mand, der er polsk politiker, og deres to børn. 

Selv omtalte hun det som et usandsynligt fremtidsscenarie. Men man ved aldrig, bemærkede hun, for "valg er sjove, og vælgere er vægelsindede".

Det viste sig da også, at hendes dystre fremtidsscenarie slet ikke var så langt ude, som man skulle tro for blot otte måneder siden.

I dag er de to af de "dårlige valg", hun talte om, blevet en realitet.

Vi mangler bare Le Pen i Frankrig

Briterne stemte som bekendt landet ud af EU i juni, og amerikanerne har netop valgt Donald Trump som deres næste præsident. 

Nu mangler vi bare, at Frankrig vælger Marine Le Pen fra det højrenationale parti Front National som præsident til maj.

Så er vejen ifølge Anne Applebaum banet for Vestens kollaps. 

Sådan her redegør hun for sin teori: 

Trump er ligeglad med det, som tidligere præsidenter som blandt andre Obama, Bush, Clinton og Reagan har kaldt "vores fælles værdier".

Han praler med, at det rager ham langsomt, om Ukraine bliver lukket ind i Nato, han er uinteresseret i Nato og alliancens sikkerhedsgarantier. 

Vi skal ikke regne med hjælp fra USA, hvis Europa bliver angrebet. Europæiske "konflikter er ikke værd at spilde amerikanske liv på", har han sagt. Han tilføjede endda, at man kunne spare mange dollars på at blande sig udenom, hvad der sker i Europa. 

Anders Fogh Rasmussen har været særdeles kritisk overfor Donald Trump.

Han mener også, han "vil have et fremragende forhold til Putin". 

- Man kan lave aftaler med dem, har han sagt om russerne. 

Sammenhold kræver kedelige forhandlinger

Anne Applebaum mener, at Trump ikke alene er ligeglad med USAs alliancer. Han vil også være ude af stand til at vedligeholde dem. 

- Hverken militære eller økonomiske unioner har brug for en lyssky ejendomsmagnat, der laver aftaler. De kræver kedelige forhandlinger, utilfredsstillende kompromiser og af og til at man ofrer sine egne nationale interesser i en større sags tjeneste, skriver Applebaum. 

I Frankrig har Marine Le Pen lovet at forlade både Nato og EU, franske virksomheder skal nationaliseres og reglerne skal strammes, så udenlandske investorer får sværere ved at komme til fadet. 

Ligesom Donald Trump ser hun frem til et særligt samarbejde med Rusland, hvorfor de russiske banker er begyndt at poste penge i hendes valgkamp.

Andre lande hopper med på vognen

I marts virkede det utopisk, at den højrenationale Le Pen skulle have en kinamands chance for at komme til magten i Frankrig, og det gør det måske stadig.

Men folk grinede også af Trump og sagde, at han aldrig ville blive præsident. Brexit troede vi heller ikke for alvor på. Og se, hvad der skete... 

I Anne Applebaums dystre profeti har brexit fået flere andre europæiske lande til at få samme ide.

For eksempel taler Ungarns Viktor Orban nogle gange om at droppe ud af den europæiske familie og i stedet lave en strategisk alliance med Erdogan i Tyrkiet eller Putin i Rusland. 

Ting, vi tager for givet - indtil de er væk

Hvor står vi så? Uden Frankrig tørrer det europæiske marked ud. Og uden Storbritannien er det svært at se Nato for sig, mener Anne Applebaum.

Trump vil ikke græde mange salte tårer. Han har allerede gjort det klart, at han ser flere udgifter end gevinster ved dén alliance. 

- Vestens sammenhold, modstanden mod atomvåben og stående hære gav os mere end et halvt århundrede med politisk stabilitet. Delt økonomisk rum bragte velstand og frihed til Europa og Nordamerika. Ting, vi alle tager for givet, indtil de ikke er der længere, slutter skribenten dystert sin klumme.