Hillary, you're fired! Donald Trump vinder præsidentvalget efter valggyser

Den historiske valgkamp er ovre – Donald Trump bliver den 45. præsident i USA. Den overraskende sejr kom i hus efter et gyservalg.

Valgkampen er ovre, stemmerne er afgivet, slaget er afgjort.

Donald J. Trump bliver den 45. præsident i USA. Det melder AP efter, at han har vundet Wisconsin og dermed står til at få over 270 valgmænd.

Han har netop vundet valget foran sin demokratiske modstander Hillary Clinton. 

\"Hillary har ringet og lykønsket os\"

Sejren til realitystjernen kom som en stor overraskelse overraskelse for de fleste analytikere.

Meningsmålingerne pegede igennem hele valgkampen på Hillary Clinton som vinder af præsidentvalget og i morges (tirsdag morgen, red.) vurderede New York Times, at byggematadoren havde bare 16 procents chance for at vinde. 

Men med sejr i de store svingstater har Donald Trump nu sikret sig nøglerne til Det Ovale Værelse. 

Se mere fra det amerikanske valg på TV 2 PLAY

Genfærdsmails og lydoptagelsen fra Helvede

Både danske og internationale medier er i analyser enige om, at valgkampen og mange af debatterne – både under især de republikanske primærvalg, men også i de tre afsluttende præsidentkandidatdebatter – ofte har været under bæltestedet.

Og valget har da også stået mellem to historisk upopulære kandidater til præsidentvalget.

Byggemagnaten og milliardæren Donald Trump har i historisk grad delt vandene i Guds Eget Land med sine ofte bombastiske og overraskende one-liners.

square to 16x9

Blandt de mest opsigtsvækkende udtalelser i løbet af primærvalgene, ved valgmøder og under debatterne nævnes i flæng: Han ville midlertidigt nægte muslimer adgang til USA, han kaldte mexicanske indvandrere voldtægtsforbrydere, kaldte sin modkandidat Djævelen selv og insinuerede, at tilhængere af landets liberale våbenlov kunne ’tage sig af Hillary', hvis hun ville stramme våbenloven.

Men den største modgang oplevede han, da en video i oktober dukkede op. I videoen, der er fra 2005, udtaler Trump sig voldsomt nedsættende om kvinder og siger blandt andet:

- Du ved, jeg bliver automatisk tiltrukket af lækre kvinder. Jeg begynder bare at kysse dem. Det er som en magnet. Jeg venter ikke engang. Og når du er en stjerne, lader de dig gøre det. Du kan gøre hvad som helst. Du kan tage dem i fi**en.

Efter videoens fremkomst tog en lang række prominente republikanere afstand fra deres kandidat.

Både den tidligere præsidentkandidat John McCain og et af partiets absolut førende medlemmer, Paul Ryan, der er formand for Repræsentanternes Hus, ville ikke længere føre valgkamp for Trump:

Kendte republikanere, der har trukket støtten til Trump
De nægter at støtte Trump, efter 11 år gammel video er kommet frem

Og hovedpersonen selv? Han reagerede ved at erklære sig lykkelig over at være fri af ’partiets lænker’:

Den forhenværende førstedame, senator og udenrigsminister Hillary Clinton har på sin side haft to store udfordringer i valgkampen – et image som en indgroet del af det politiske etablissement og en tilbagevendende e-mailsag.

E-mailsagen går tilbage til Hillary Clintons tid som udenrigsminister, hvor hun brugte en privat e-mailkonto til at kommunikere i embedets medfør.

Når du er en stjerne, lader de dig gøre det. Du kan gøre hvad som helst. Du kan tage dem i fi**en.

Donald Trump

Den føderale efterretningstjeneste, FBI, gik ind i sagen, men konkluderede, at der ikke var grund til at rejse sigtelse mod præsidentkandidaten, selvom hun havde håndteret de fortrolige oplysninger 'ekstremt skødesløst'.

Men så sprang bomben.

Med blot 11 dage til valget åbnede FBI en ny e-mail sag mod Hillary Clinton. Det skete, efter bureauet fandt nye mails på elektroniske enheder, der tilhørte en af Clintons rådgivere og dennes mand. Clinton påstod hårdnakket påstået, at der ikke er noget at komme efter i de nye mails.

Sagen tvang Clinton i defensiven og mindskede hendes forspring til modkandidaten. For få dage siden bekræftede FBI-direktøren så, at der ikke var noget nyt i de nye e-mails, der gav bureauet grund til at rejse sigtelse mod hende. 

square to 16x9

Mere latent har den erfarne politiker kæmpet med imaget som – ja, netop erfaren politiker. I flere meningsmålinger tidligere på året blev hun vurderet til at være den mest upopulære præsidentkandidat nogensinde.

Hadet til den erfarne karrierekvinde er langt hen ad vejen irrationelt, har både danske og internationale analytikere og eksperter fastslået – mange vælgere kan tilsyneladende ikke lide hende, fordi hun tilhører det, hendes modstandere har døbt ’den intellektuelle elite’. Hendes tætte tilknytning til Wall Street har også fået mange til at kalde hende korrupt.

Hillary Clinton
VS
Donald Trump
Alder
68 år
70 år
Hjemstavn
Chicago
New York
Religion
Metodist
Protestant
Gift med
Bill Clinton, præsident i USA 1993 - 2001
Melania Trump, smykke- og urdesigner. Tidligere model
Børn
Chelsea
Donald Jr., Ivanka, Eric, Tiffany, Barron
Politisk erfaring
Førstedame i Arkansas (1979 - 1981, 1983 - 1992), Førstedame (1993 - 2001), Præsidentkandidat (2008), Senator (2001 - 2009), Udenrigsminister (2009 - 2013)
Ingen
Politiske holdninger: Kvinders frie ret til abort
JA
NEJ
Politiske holdninger: Går ind for retten til ægteskab mellem homoseksuelle
JA
NEJ
Politiske holdninger: Miljøloven er for restriktiv
NEJ
JA
Politiske holdninger: Strengere straffe reducerer kriminalitet
NEJ
JA
Politiske holdninger: Fri ret til at bære våben
NEJ
JA
Politiske holdninger: Udvid ObamaCare
JA
NEJ
Politiske holdninger: Prioriter grøn energi
JA
NEJ
Politiske holdninger: Højere topskat
JA
JA
Politiske holdninger: Støtter en udvidelse af militæret
NEJ
JA