Donald Trump

Europa og Islamisk Stat skal være bekymrede over Trump ved magten

Europa og Islamisk Stat har grund til at være bekymret med Donald Trump i Det Hvide Hus, mener USA-korrespondent Jesper Steinmetz.

Verden er vågnet op til en ny præsident i USA, men er vi også vågnet op til en ny sikkerhedspolitisk dagsorden, hvor vi skal frygte, hvad Donald Trump kan finde på som verdens mest magtfulde mand? Et komplekst spørgsmål som TV 2’s USA-korrespondent Jesper Steinmetz her forsøger at svare på.

- Vi har grund til at være bekymret i Europa - især i de baltiske lande. Nu kan vi ikke længere regne med, at USA kommer og slukker ilden, hvis der opstår brand. Donald Trump har hele tiden signaleret, at det bliver efter devisen ’America first’. Vi kan godt forvente, at USA kun vil gå i krig og støtte militære aktioner, hvis det har amerikanske interesser, lyder analysen fra Jesper Steinmetz.

Steinmetz mener, at enhver der har onde hensigter over for USA bør være mere bange nu, hvor Trump overtager roret efter Barack Obama.

- Obama har som præsident været alt for vag til at følge militære trusler op med handling. Trump har direkte meldt ud, at han vil sætte handling bag sine ord: ”USA skal respekteres af vores allierede og frygtes af vores fjender”. Der er ingen tvivl om, at Islamisk Stat har god grund til at ryste i bukserne med Trump i Det Hvide Hus. Han vil uden tvivl være mere aggressiv militært over for IS, siger Jesper Steinmetz.

Han maner dog til besindighed over for de kritiske røster, som har kaldt USA’s nye præsident for en ’trussel mod verdensfreden”.

- Reelt ved vi ikke, hvad Trump står for – heller ikke sikkerhedspolitisk. Udover at han vil tvære Islamisk Stat ud. Vi kan kun håbe, at han vil omgive sig med nogle kyndige, fornuftige rådgivere, som vil gelejde ham i den rigtige retning. Nu skal han vise formatet - frem for at sidde og sende kuriøse, provokerende tweets kl. 3 om natten.

Anledning til angst

Seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier, Vibeke Schou Tjalve, mener også, at usikkerheden er blevet større efter valget af Trump.

- Jeg tror vi skal være meget usikre på, hvad vi får og det er i sig selv en anledning til angst. Der er allerede sket skade ved, at Trump har sået tvivl om sit forhold til Nato. Vi lever i en verden med flere fremvoksende nationer, der blander sig i det nukleare våbenkapløb. Dem har Donald Trump legitimeret ved sine foreløbige udmeldinger om international sikkerhedspolitik, siger hun til TV 2.

Hun mener imidlertid, at Donald Trumps største fjende er Vesten selv.

- Hvis der er nogen Trump har erklæret krig mod i løbet af sin kampagne, så er det det globaliseringens ideologiske bannerførere som f.eks. EU, en strafferetsdomstol i Genève og et klimateknokrati. Det er ansigtet på den globalisering, som Donald Trump kæmper imod.