Donald Trump

Donald Trump snød eksperterne: Sådan kunne det ske

Amerikanere med lav indkomst og kort eller ingen uddannelse var med til at sikre Trump sejren. De snød alle op til valget.

Det kom som en gigantisk overraskelse, at republikaneren Donald Trump gik fra outsider til vinder ved præsidentvalget i USA.

Dagen før valget var demokraternes kandidat Hillary Clinton udråbt som storfavorit i meningsmålingerne - og da valgaftenen begyndte, spåede avisen New York Times, at Hillary Clinton havde 85 procents chance for at vinde.

Men så begyndte tallet at falde.

Lidt efter klokken tre i nat, dansk tid, var tallet nede på 61 - og i løbet af de næste minutter gik det stærkt. 

På en enkelt time stod det klart, at meningsmålingerne havde taget fejl. Grafen viser hvor store vinderchancer de to kandidater havde ifølge New York Times.

Da klokken blev fire var Donald Trump favorit til at blive USAs næste præsident.

Nu søger New York Times svar på, hvordan Donald Trump kunne snyde så godt som hele den etablerede presse og alle de største meningsmålingsinstitutter. 

Ifølge avisen skal svaret findes i den måde, som meningsmålingerne opgøres på. Vælgerne bevægede sig på en anden måde end eksperterne forudså, og det afspejlede sig i målingerne.

Større vælgerskred end forudset

Blandt andet hæfter avisen sig ved, at Donald Trump klarede sig langt bedre end tidligere republikanske præsidentkandidater hos hvide amerikanere med kort eller ingen uddannelse.

Tal fra analysefirmaet Edison Research viser at der er sket et vælgerskred denne gruppe. Skredet begyndte allerede i 2008, da Barack Obama blev præsident, men i perioden fra 2012 til 2016 var det meget større end forudset.

Desuden vandt republikaneren Donald Trump også valget blandt hvide vælgere med en videregående uddannelse.

Hvide vælgere med en collegegrad plejer at stemme republikansk ifølge tallene fra Edison Research, men denne gang kunne der være grund til at tro, at det ville være anderledes.

Da valgdagen kom, var der da også en bevægelse af vælgere mod Hillary Clinton, men ikke nok til, at hun kunne vinde valget i denne gruppe.

New York Times har også fået analysefirmaet til at se på, hvordan stemmerne fordelte sig ud fra indkomst.

Trump fik også opbakning hos de rige

Historisk set har vælgere med lav indkomst stemt på Demokraterne, mens mere vellønnede amerikanere har haft en tendens til at stemme på Det Republikanske Parti.

Ved dette valg er der imidlertid sket nogle uventede bevægelser.

Amerikanere med en årsindkomst på under 200.000 danske kroner stemte fortrinsvis på Hillary Clinton, men der var langt færre demokratiske stemmer i gruppen end ved de forrige valg, og det kan have kostet Hillary Clinton sejren.

I gruppen af amerikanere med en årsindkomst på mellem 200.000 og 320.000 danske kroner er billedet det samme, men stemmeskredet mod republikanerne er mindre.

De amerikanere som tjener mere end 320.000 danske kroner om året stemte overvejende republikansk ved forrige valg.

Trump skræmte ikke kvinderne væk

Her bevægede vælgerne sig mod demokraterne og Hillary Clinton denne gang, men ikke nok til at gøre en forskel. Donald Trump og Hillary Clinton står næsten lige blandt amerikanere med høj indkomst, viser tallene fra Edison Research.

Samtidig viser analysen, at de etniske minoriteter i USA, som eksperterne troede ville støtte Hillary Clinton ikke bakkede hende op i det omfang som ventet.

Faktisk var opbakningen til Hillary Clinton mindre blandt USAs hispanics, sorte og asiatiske befolkningsgrupper end den var til præsident Obama i 2012.

Og valgkampens store tema om Donald Trumps kvindesyn ser kun ud til at have haft begrænset effekt på vælgerne.

Ifølge tallene fra Edison Research er der sket en bevægelse mod demokraterne og Hillary Clinton hos USAs kvinder, men hun har kun nogenlunde samme opbakning blandt USAs kvinder som Obama havde i 2008.