Udland

Fugleinfluenza brudt ud i Tyskland: Hold alle fjerkræ inde

Der er observeret flere tilfælde af fugle med fugleinfluenza i Tyskland, og derfor bedes alle fjerkræsavlere nu tage deres fugle ind, så sygdommen ikke spredes til avlsfuglene. Simon Knudsen / Scanpix Danmark

En farlig type fugleinfluenza får myndighederne i Slesvig-Holsten til at bede fjerkræsavlere holde deres fugle indendørs.

En særlig farlig form for fugleinfluenza fik tirsdag aften den slesvig-holstenske miljø- og landbrugsminister Robert Habeck (De Grønne) til at forbyde delstatens 12.000 fjerkræavlere at have fritgående fjerkræ gående udendørs, skriver Flensborg Avis

Den såkaldte staldpligt skyldes, at der er fundet fugleinfluenza i vilde fugle i Plön godt 100 kilometer syd for den dansk-tyske grænse.

Flere døde fugle fundet

Der er fundet masser af døde vildænder, gæs og svaner i de store søer omkring Plön, og de er stort set alle smittet med fugleinfluenza af typen H5N8.

Der er samtidig kommet meldinger om tilfælde af fugleinfluenza i Polen, Ungarn, Kroatien og ved Bodensee i Sydtyskland.

Myndighederne ved endnu ikke, om der er sammenhæng mellem de forskellige udbrud, men der er indført skrappe forholdsregler med et karantæneområde på mindst tre kilometer rundt om de steder, hvor de døde dyr er fundet. 

Sygdommen er den visse død

Miljøminister Robert Habeck siger til det tyske nyhedsbureau DPA, at et udbrud hos en fjerkræavler vil betyde, at hele besætningen skal slås ned, og at myndighederne ser med stor bekymring på smittefaren ved fugleinfluenza.

Derfor har myndighederne beordret alle delstatens fjerkræavlere - både private og erhvervsmæssige - til at få dyrene under tag. Undersøgelser har vist, at stort set alle de omkring 200 døde fugle i og omkring Plön var smittet med en særlig aggressiv art af fugleinfluenza, der også kaldes fuglepest.

Myndighederne frygter derfor, at sygdommen breder sig i takt med, at trækfuglene netop i disse uger bevæger sig over store afstande, skriver Flensborg Avis.