Donald Trump

USA: Kristne stemmer på Trump på grund af hans ”moralske værdier”

Glem økonomien og prisen på benzin. For nogle vælgere overskygger holdningen til abort og homoseksuelle rettigheder alt andet.

Det helt store spørgsmål for mange mennesker er: Hvorfor stemmer millioner af amerikanere på Trump? Og det måske største mysterium af dem alle: Hvad får pæne, rettroende kristne til at ønske sig en præsident, der er på sin tredje kone, som tydeligvis ikke er særlig velbevandret i Bibelen og som udtaler sig i vulgære vendinger om kvinder?

Svaret er: De stemmer på ham på grund af hans ”moralske værdier”.

Det var i hvert fald, hvad Jewel Potter, en nydelig, midaldrende kvinde af middelklassen i staten Arizona sagde til mig, da jeg i august og september cyklede rundt i det store land. Hun var ikke særlig tilfreds med udvalget af kandidater – Hillary Clinton og Donald Trump.

Men hun var slet ikke var i tvivl om, at Trump var det mindste af de to onder – fordi han har den rigtige holdning til ”moralske værdier”. Bag udtrykket gemmer sig spørgsmål som abort og homoseksualitet.

På mine cykelture går jeg så vidt muligt i kirke om søndagen, fordi det er en god måde at møde og forstå amerikanerne på.  Op til valget for fire år siden var jeg til gudstjeneste i det vestlige Ohio, hvor prædikanten sagde, at der ved det forestående præsidentvalg kun var to emner, de skulle bekymre sig om.

- Det er abort og homoseksualitet, sagde han til de 250 kirkegængere. – Gå hjem og lyt efter, hvad kandidaterne har at sige om det. Intet andet betyder noget. Glem alt om økonomien og benzinprisen og den slags.

Så der er altså amerikanske vælgere, især de mere fundamentalistiske af protestanterne, der alene stemmer ud fra holdningen til disse ”moralske værdier”, og for hvem Donald Trump derfor er det indlysende valg. Han er ”pro life”, som det hedder – ”for liv” – i modsætning til sin modkandidat, der er ”pro choice” – for kvinders ret til at vælge.

Clinton er muligvis en bedre kristen - men hun er ikke imod abort

Det hjælper ikke Hillary Clinton, at hun givetvis er en bedre kristen end Trump i den forstand, at hun er praktiserende metodist og går i kirke. Det diskvalificerer hende i mange kristne amerikaneres øjne, at hun ikke er imod abort. Alene af den grund kunne de aldrig finde på at stemme på hende.

En anden grund for kristne amerikanere til at stemme på Trump er den kendsgerning, at den nye præsident kommer til at udnævne mindst én dommer til USA særdeles magtfulde Højesteret. En udnævnelse, der vil rykke balancen i landets højeste domstol i enten demokratisk eller republikansk retning.

Det er Højesterets ni dommere, der i praksis afgør store spørgsmål som retten til abort og homoseksuelles rettigheder. I øjeblikket er der stemmelighed med fire dommere på hver side. De er udnævnt på livstid, så hvem der får den ledige plads, kan få den største betydning for de ”moralske værdier”, muligvis i årtier fremover.

Abort i den første del af graviditeten har i princippet været tilladt i USA siden 1973, i kraft af en afgørelse fra Højesteret. Hvad angår homoseksuelles rettigheder gav Højesteret i 2015 alle stater ordre til at anerkende ægteskaber mellem personer af samme køn.  En sejr til Trump kan betyde, at Højesteret tager en ny kurs.