Kritik af medierne: Er spændingen om det amerikanske valg reel?

Medierne skaber et kunstigt drama i dækningen af den amerikanske valgkamp. Alt peger nemlig på, at Hillary Clinton bliver USA's næste præsident

Kritikken kommer fra journalist og medieforsker Morten Bay, der følger det amerikanske valg fra Los Angeles.

- Hvis man ønsker at holde det drama i live, så kan man godt gøre det med alle mulige mærkelige spekulationer, men hvis man vil fortælle folk, hvordan virkeligheden forholder sig, så har Trump ikke haft en chance længe, måske ikke siden valgkampen startede, siger Morten Bay, der blandt andre dækker det amerikanske valg for POV International.

Jeg tror ikke, der er nogen, der kan sige allerede nu, hvem der vinder præsidentvalget

Karen Bro, Chefredaktør på Ekstra Bladet

Hos DR anerkender nyhedschefen ikke, at der skabes et kunstigt drama.

- Efter ca. halvanden måned, hvor det har set ud som om at det var umuligt for Donald Trump at blive præsident, så er der sket et skfit i meningsmålingerne, der gør at vi mener, at det er meget modigt, hvis man tør sige, at det er helt sikkert, at Donald Trump ikke bliver præsident. Trump har haft momentum den sidste uge, siger Naja Nielsen.

Et indviklet valgsystem

Ser man på et gennemsnit af meningsmålingerne, så støtter 46,6 % af befolkningen Hillary Clinton, mens 44,9 % støtter Donald Trump. Men de tal er et udtryk for, hvem befolkningen vil stemme på på nationalt plan, men det er ikke det, der er afgørende for, hvem der vinder valget.

Trump har haft momentum den sidste uge

Naja Nielsen, Nyhedschef pĂĄ DR

I USA er det nemlig antallet af valgmænd, der afgør, hvem der vinder, og ifølge amerikanske Real Clear Politics, der laver et gennemsnit af målingerne, står Hilary Clinton til at få 216 valgmænd mod Donald Trumps 164, mens 158 fortsat er i spil. En kandidat vinder valget med 270 valgmænd.

Chefredaktør på Ekstra Bladet Karen Bro erkender, at det er vigtigt at holde målingerne ud i strakt arm og få forklaret læsere og seere, hvordan det amerikanske system fungerer.

- Det er kompliceret, og vi skal tænke over, hvor stort vi slår historier op i forhold til en enkeltstående meningsmåling. Og så skal vi huske at forklare, hvordan systemet er, men jeg tror ikke, der er nogen, der kan sige allerede nu, hvem der vinder præsidentvalget.

Se debatten om, hvordan medierne har dækket det amerikanske valg i Presselogen på TV 2 Play.