Donald Trump

Steinmetz i USA: Jeg bliver kaldt løgner, når jeg giver modargumenter

Jeg har boet i USA i næsten syv år og jeg har aldrig oplevet USA så splittet som nu.

Når jeg rejser fra stat til stat tror jeg sommetider, jeg ikke er i det samme land. For de har intet til fælles med hinanden udover sproget og valutaen. 

Der er en udbredt mistillid til institutioner og autoriteter her i USA.

Folk stoler ikke på magthavere eller medier. De får i stigende grad deres informationer fra nyhedskilder som i forvejen bekræfter deres verdenssyn.

Jeg oplever sjældent en demokrat og en republikaner der rent faktisk sætter sig ned og taler med hinanden. Ofte råber folk ”løgner” ad mig, når jeg præsenterer dem for et modsynspunkt. 

Det håb, som mange amerikanere havde efter Obama var blevet valgt, er afløst af et opsigtsvækkende had og frygt for fremtiden.

En skuffet middelklasse

Man skal ikke underkende, at mange i middelklassen er pressede og skuffede over, at de ikke fik del i det økonomiske opsving som USA har oplevet de seneste år. Og det er klart, at den mand, der i deres øjne lovede dem, at alt ville blive bedre, betaler prisen for det.

Det smitter negativt af på Hillary Clinton og er med til at forklare, hvorfor folk falder for Donald Trump, som ikke har været sovset ind i politik og intriger i Washington i sit tidligere liv.

TV 2's korrespondent i USA, Jesper Steinmetz, dækker valget tæt.

Der er noget trist ved, at denne valgkamp bliver afgjort af hvem folk frygter mest frem for hvem der lover dem en bedre fremtid.

Amerikanske præsidentvalg bliver gerne afgjort af en positiv vision for landet.

Sådan er det ikke denne gang, og det fortæller meget om de spændinger der er i landet, og det varsler også ilde for hvordan resten af verden kommer til at se ud – uanset hvem der bliver præsident.