Udland

Nu skal det store Nutella-spørgsmål besvares

Er Nutella egentlig en dessert eller et smørepålæg? Det vil amerikanske sundhedsmyndingheder nu finde svaret på.

Herhjemme bruger de fleste nok Nutella til at smøre på brød om morgenen. Men måske skal vi fremover spise den søde spise med en ske. 

I hvert fald har de amerikanske sundhedsmyndigheder nu bedt borgerne om hjælp til at afgøre et vigtigt spørgsmål for selskabet bag Nutella, Ferrero:

Er Nutella noget, der bliver brugt på desserter, eller bliver det brugt til at smøre på brød om morgenen?

Flere eller færre kalorier

Svaret er vigtigt for Nutella, der ifølge The Guardian siden 1993 har været karakteriseret som desserttilbehør i USA. Det skriver den britiske avis The Guardian

Det betyder, at den portionsmængde, der bliver angivet på mærkaten, er to spiseskefulde.

Hvis Ferrero og Nutella kan overbevise FDA om, at Nutella er smørepålæg, så vil portionsangivelsen på mærkaten pludseligt bliver sænket til en spiseskefuld, og kalorieantallet ved en portion bliver halveret.

Det kan give et solidt boost, når sundhedsheds- og fedmeopmærksomme amerikanere køber ind.

Afstemning

Er Nutella dessert eller smørepålæg?

Skaber forvirring hos forbrugeren

Ferrero selv mener, at den nuværende label gør det svært for forbrugeren at sammenligne kalorieindholdet med ting som syltetøj og honning, som selskabet mener, at Nutella i langt højere grad er at sammenligne med.

- En uddateret og overdreven portionsstørrelse gør sammenligning svært og skaber forvirring hos forbrugeren. Forbrugeren kan for eksempel fejlagtigt tro, at man skal smøre to spiseskefulde Nutella på sin toast i stedet for den anbefalede ene, skriver Nutella ifølge det amerikanske medie ABC i sin anmodning til FDA.

Ferrero har lavet sin egen undersøgelse blandt 722 Nutella-spisere, der viser, at 74 procent spiser Nutella på brød mens blot seks procent spiste det rent.

"En god måde at spise nødder på"

Nutella har i årevis forsøgt at brande sig på, at det ikke er en usund morgenmad. I USA beskriver reklamer eksempelvis Nutella som en god måde at spise nødder på.

Ifølge mediet NPR indgik Nutella et forlig på tre millioner dollar, 20 millioner kroner, i Californien med en mor, der havde sagsøgt selskabet for reklamer, der sagde, at Nutella er en naturlig del af et sundt morgenmåltid.

I Danmark er den angivne portionsstørrelse 15 gram svarende til en spiseskefuld. Per 100 gram Nutella er der 31,6 gram fedt og 56,8 gram sukker.

Amerikanerne har indtil januar til at rette henvendelse til myndighederne om, hvordan de spiser Nutella.