Udland

FAKTA: Forstå valgmændenes rolle ved USA's valg

Det er faktisk ikke de amerikanske vælgere, der vælger præsidenten. Det gør et kollegium af valgmænd. Den kommende amerikanske præsident bliver ikke valgt direkte af vælgerne, men af et kollegium af valgmænd. Her er en række fakta om valgmandskollegiet: * Der er 538 medlemmer af valgmandskollegiet. De er fordelt i delstaterne efter staternes befolkningstal. De mindste stater har tre valgmænd, mens den største, Californien, råder over 55 valgmænd. * Der skal 270 valgmandsstemmer til at vinde valget. Valgmændene har lovet at stemme på den ene eller anden præsidentkandidat og gør det som regel.

Det er faktisk ikke de amerikanske vælgere, der vælger præsidenten. Det gør et kollegium af valgmænd.

Den kommende amerikanske præsident bliver ikke valgt direkte af vælgerne, men af et kollegium af valgmænd.

Her er en række fakta om valgmandskollegiet:

* Der er 538 medlemmer af valgmandskollegiet. De er fordelt i delstaterne efter staternes befolkningstal. De mindste stater har tre valgmænd, mens den største, Californien, råder over 55 valgmænd.

* Der skal 270 valgmandsstemmer til at vinde valget. Valgmændene har lovet at stemme på den ene eller anden præsidentkandidat og gør det som regel. Men de er ikke formelt forpligtet til det.

* I 48 stater og District of Columbia, hvor regeringshovedstaden Washington ligger, tilfalder alle valgmænd den kandidat, som har fået flest stemmer. I Nebraska og Maine fordeles valgmændene efter forholdstalssystemet.

* Fordi en kandidat måske opnår store stemmetal i nogle stater og taber snævert i andre, er det ikke nødvendigvis kandidaten med de fleste vælgerstemmer på landsplan, som får de fleste valgmandsstemmer. Senest blev George W. Bush præsident i 2000, selv om Al Gore sammenlagt fik flest stemmer blandt vælgerne.

* Valgmandskollegiet i hver stat mødes i december for at stemme, og på en fælles samling i Kongressen efter nytår bekræftes valgresultatet.

* Hvis ingen kandidat får flertal, skal Repræsentanternes Hus vælge blandt de tre bedst placerede kandidater. Hver stat har én stemme. Repræsentanternes Hus har to gange afgjort præsidentvalget. Senest var det i 1824.