Udland

IS-leder opfordrer krigere til at modstå presset på Mosul

I første optagelse fra IS siden offensiven mod Mosul opfordrer leder Baghdadi til at angribe de vantros byer.

I en lydoptagelse angiveligt offentliggjort af den militante gruppe Islamisk Stat (IS) siger gruppens leder, den selvudnævnte kalif Abu Bakr al-Baghdadi, at han er overbevist om, at Islamisk Stat vil sejre.

- Denne store krig samt den store jihad, som Islamisk Stat udkæmper, øger kun vores faste overbevisning - om Gud vil - om at dette vil føre til sejr, siger han ifølge nyhedsbureauet Reuters i en optagelse frigivet torsdag.

Det er den første udtalelse fra Abu Bakr al-Baghdadi i mere end et år og den første meddelelse fra IS, siden irakiske styrker med støtte fra USA indledte en militær offensiv mod millionbyen Mosul. Byen er Islamisk Stats sidste højborg i Irak.

- Træk jer ikke tilbage. At holde stand med ære er tusind gange nemmere end at trække sig tilbage i skam, siger Baghdadi ifølge nyhedsbureauet AFP i beskeden til sine tilhængere i Mosul.

I optagelsen opfordrer IS-lederen folk i Mosul til at kæmpe mod "fjender af Gud". Det gælder blandt andet Tyrkiet, som han kalder "ateisternes allieret".

Samtidig opfordrer han selvmordskrigere til at "tilintetgøre de byer, hvor de vantro bor".

- Deres blod skal flyde som floder, siger han.

Det er endnu ikke bekræftet fra officielle kilder, hvorvidt lydoptagelsen er ægte.

I midten af 2014 erobrede Abu Bakr al-Baghdadis militante islamistiske bevægelse Mosul, hvorfra han udråbte et sunnimuslimsk kalifat i dele af Irak og Syrien.

Ifølge kurdiske kilder skjuler den selvudnævnte kalif sig i den nordirakiske by, som er under angreb af Iraks hær og forskellige militser.

Den britiske netavis The Independent har oplysningerne om Baghdadi fra Fuad Hussein, stabschef for Massoud Barzani. Han er leder af Kurdistans Demokratiske Parti og præsident for Iraks kurdiske region.

- Baghdadi er dér (Mosul, red.), og bliver han dræbt, betyder det, at hele IS-systemet kollapser, udtalte stabschefen til avisen onsdag.

Tilstedeværelsen af Baghdadi risikerer at forlænge slaget om Mosul, der har omkring to millioner indbyggere. IS vil ifølge Fuad Hussein formentlig kæmpe mere indædt end normalt for at forsvare ham.

Offensiven har stået på siden 17. oktober, og den irakiske hær siger, at den har gennembrudt de yderste grænser af selve Mosul i det sydøstlige kvarter.