Udland

Britisk regering taber i brexit-sag

Den britiske regering kan ikke tage beslutning om Brexit uden om parlamentet, konkluderer engelske landsretsdommere.

Englands landsret siger i en afgørelse, at den britiske regering er nødt til at få parlamentets godkendelse for at kunne iværksætte udmeldelsen af EU.

Domstolen giver regeringen tilladelse til at appellere afgørelsen til Højesteret. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Øjeblikkelig appel

Regeringen appellerede næsten øjeblikkeligt. En advokat for regeringen oplyser, at Højesteret allerede har afsat dagene fra 5. til 8. december til at behandle sagen.

- Regeringen er skuffet over domstolens afgørelse. Regeringen er fast besluttet på at respektere folkeafstemningens resultat, siger handelsminister Liam Fox til det britiske parlament.

Den britiske premierminister, Theresa May, har tidligere slået fast, at hendes regering vil indlede forhandlinger om en skilsmisse med EU senest i marts 2017.

Tvivl om parlamentets magt

Spørgsmålet har lydt, om parlamentet har det sidste og afgørende ord, når artikel 50 i Lissabon-traktaten om udmeldelse af EU aktiveres.

Mod sædvane havde landsretten ikke sendt et udkast til dommen ud til advokater i sagen. Det skyldes ifølge avisen The Guardian, at man ville undgå læk af afgørelsen. Det kunne påvirke de finansielle markeder.

Medlemmer af det britiske parlament mener, at magten til at afgøre briternes EU-skæbne ligger i folkeforsamlingen - og ikke hos regeringen.

Ingen retningslinjer i britisk lov

Sagen er ikke klart defineret i EU-traktaten. Her kan man læse, at ethvert medlemsland kan forlade EU "i overensstemmelse med dets egne forfatningsmæssige bestemmelser."

Den britiske lovgivning har ingen paragraffer om dette usædvanlige spørgsmål.

Ved folkeafstemningen 23. juni stemte 52 procent for at forlade EU. Der var tale om en ikke-bindende folkeafstemning.

Når artikel 50 aktiveres af den britiske regering, går en to år lang proces i gang. Den munder ud i den endelige skilsmisse fra EU.