Donald Trump

Førende Ku Klux Klan-avis rydder forsiden: Hylder Trumps idéer

Den førende Ku Klux Klan-avis hylder Donald Trump på forsiden. Trumps kampagnestab tager afstand fra artiklen.

TV 2's korrespondent Jesper Steinmetz har besøgt Ku Klux Klans hovedsæde - i videoen herover kan du høre om deres idéer og deres støtte til Donald Trump.

Ku Klux Klan-avisen ’The Crusader’ har netop udgivet sin nyeste udgave i USA – og forsiden vækker debat i landet mindre end en uge før befolkningen går til stemmeurnerne.

Under forsidebanneret ’Make America Great Again’ – Donald Trumps valgkampsslogan – bruger avisen hele forsiden til at hylde og forsvare den republikanske præsidentkandidats idéer og politik.

Det har fået flere medier til at skrive, at avisen de facto offentligt støtter Donald Trump. Avisen er et af de førende Ku Klux Klan-medier.

Den fremtrædende Ku Klux Klan-avis 'The Crusader' bruger hele forsiden på at hylde Donald Trumps idéer.

- Make America Great Again, det er et slogan, der er blevet brugt hyppigt af Donald Trump i valgkampen for præsidentembedet. Du kan se det på trøjer, knapper, plakater og kasketter, skriver Thomas Robb på forsiden og fortsætter:

- Men kan det virkelig ske? Kan det virkelig ske? Det er det, vi snart finder ud af. Mens Trump vil gøre USA storslået igen, er vi nødt til at spørge os selv: Hvad var det, der gjorde Amerika storslået i første omgang? Det korte svar er simpelt. Amerika var ikke storslået på grund af det, vores forfædre gjorde – men på grund af dem, de var, skriver Ku Klux Klan-avisen ’The Crusader’.

Ifølge avisens forside er vejen frem simpel.

- Amerika blev grundlagt som en hvid, kristen republik. Og som en hvid, kristen republik blev den storslået.

Donald Trumps kampagnestab har efter udgivelsen taget afstand fra 'The Crusader', skriver Washington Post.

- Hr. Trump og kampagnen fordømmer had i alle former. Denne udgivelse er afskyvækkende, og deres holdninger afspejler ikke de mange millioner amerikanere, der står sammen og bakker op om vores kampagne, lyder det i en erklæring fra Trumps kampagnestab.

Washington Post har talt med skribenten, Thomas Robb. Han fortæller, at selvom avisen ikke direkte og offentligt støtter Trump, signalerer artiklen, at avisen er entusiastisk i sin opbakning til hans kandidatur.  

- Set over en bred kam kan vi godt lide hans nationalistiske synspunkter og hans holdninger om at lukke grænserne for illegale indvandrere. Det er ikke en officiel støtte, fordi – som med alle – er der ting, man ikke er enig i. Men han reflekterer på en måde det, der sker i verden lige nu. Det virker som om, der er en stigende nationalisme i hele verden, siger Thomas Robb til Washington Post.

Ku Klux Klan kalder sig selv for en ikke-had-organisation - også selv om den går ind for hvidt overherredømme.

’The Crusader’ er en 12-siders avis, der udkommer hvert kvartal. Avisen kalder sig ’Den Hvide, Kristne Amerikaners Stemme!’.

Den seneste udgave af avisen indeholder blandt andet artikler om link mellem jøder og terrorisme og en artikel om en mand, der hævder at være Bill Clintons hemmelige søn. En artikel sidst i avisen beskriver, hvordan Donald Trump ’fremmer dialogen’.

Kritik for ikke at tage afstand

Siden Donald Trump meldte sit kandidatur, har han tiltrukket støtte fra den ekstremistiske og racistiske bevægelse Ku Klux Klan.  

Han blev under primærvalgene kritiseret heftigt, efter han var langsom til at fordømme Ku Klux Klan og gruppens tidligere leder David Duke, der offentligt sagde, at han bakkede op om Trump som USA's næste præsident.

The Crusader har tidligere hyldet Donald Trump på forsideni deres avis. Den blev husstandsomdelt i et områdei Tuscon, Arizona.

Da Trump blev spurgt på CNN, om han ville fordømme Duke, svarede han:

- Jeg ved intet om David Duke. Ok? Jeg ved ikke engang, hvad du snakker om, når du nævner hvidt overherredømme eller tilhængere af hvidt overherredømme.

CNN's journalist stillede flere opfølgende spørgsmål, men frontløberen i det republikanske præsidentkapløb udtrykte aldrig direkte fordømmelse af KKK.

Først efter en storm på særligt de sociale medier skrev Donald Trump på Twitter, at han havde afvist David Dukes støtte.

Ku Klux Klan stammer fra USA. Billedet her er fra et af klanens møder i Draketown i staten Georgia. Lignende afbrændinger af kors finder sted i Tyskland.

Trumps rivaler hos Republikanerne - og også de to demokratiske kandidater - var alle hurtige til at kritisere den kontroversielle erhvervsmand.

- Vi kan ikke have et parti, der nominerer en person, der nægter at fordømme tilhængere af hvidt overherredømme og Ku Klux Klan, sagde den republikanske senator Marco Rubio under sin valgkampagne i Virginia.

- Hvordan skal vi udvikle vores parti med en nomineret, der nægter at fordømme Ku Klux Klan? Ingen skal fortælle mig, at han ikke ved, hvem Ku Klux Klan er, lød det videre fra Rubio.