Donald Trump

FBI offentliggør papirer om speget Clinton-benådning

Bill Clinton benådede angiveligt én af USA's mest eftersøgte på sin sidste dag i Det Hvide Hus.

Det amerikanske forbundspoliti, FBI, har blot få dage inden præsidentvalget i USA offentliggjort nye dokumenter, der kan vise sig at blive belastende for Demokraternes håb Hillary Clinton.

Denne gang omhandler dokumenterne Hillary Clintons mand, Bill Clinton, og viser angiveligt, hvordan han på sin sidste dag i Det Hvide Hus benådede forretningsmanden Marc Rich.

Marc Rich var på det det tidspunkt på flugt fra det amerikanske justitsministerium.

Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Var tiltalt for omfattende skatteunddragelse

Sagen er særlig kontroversiel, fordi Marc Rich på det tidspunkt var gift med Denise Eisenberg Rich, en hovedrig bidragyder til Det Demokratiske Parti.

Han levede på det tidspunkt i eksil i Schweiz, fordi han var tiltalt for omfattende skatteunddragelse. Han var i øvrigt på FBI's liste over de mest eftersøgte personer i USA.

Demokraterne har i flere omgange kritiseret FBI for at blande sig i valgkampen kort før valget 8. november. Også denne gang undrer man sig i partiet.

- Vil FBI også offentliggøre dokumenter om Trumps diskrimination i hans boligprojekter i 1970'erne, siger Hillary Clintons talsmand, Brian Fallon, med henvisning til Clintons rival, Donald Trump.

Konen kan have sørget for benådning

FBI understreger, at tilknytningen mellem Marc Richs ekskone og Det Demokratiske Parti kan have været udslagsgivende for benådningen af Marc Rich.

Det fremgår blandt andet, at Denise Eisenberg Rich "har været en stor politisk donor til Det Demokratiske Parti, og disse donationer har muligvis haft til formål at påvirke flygtningens benådning," skriver FBI blandt andet.

Sagen mod Marc Rich blev formelt lukket i 2005, men FBI anmoder om, at en ny indledende undersøgelse iværksættes.

FBI's afsløringer kommer kort efter, at FBI's øverste chef, James Comey, er blevet hårdt kritiseret af både demokrater og republikanere for at have genåbnet sagen om Hillary Clintons private e-mailkonto.