Udland

Slaget i Mosul nærmer sig: Et af de værste steder for en militær operation

Der venter koalitionen nogle ekstremt svære opgaver, når de lige om lidt rykker ind i Mosul.

Mandag rykkede de irakiske regeringsstyrker ind i Mosuls forstæder. Soldaterne er nu så tæt på den irakiske storby, at det store slag mod Islamisk Stat er meget nært.

- Det har været nogle hårde kampe. Koalitionen har sendt deres absolut stærkeste styrker ind. Vi ser også, at de amerikanske specialstyrker er her for at hjælpe de irakiske og kurdiske styrker, så alle mand er sat ind i den her offensiv, siger journalist Anne Alling til TV 2 fra Erbil i det nordlige Irak.

Og det har da også taget kortere tid end forventet for de irakiske og kurdiske styrker at nå frem til Mosul. Man var forberedt på, at det kunne tage flere måneder, men det har kun taget to uger.  

- Så indtil videre lyder det til, at det er gået som planlagt, men det er altså også nu, når man kommer ind mod Mosuls centrum, at de virkelig hårde kampe og prøvelserne for det historiske kurdisk-irakiske samarbejde venter, siger Anne Alling.

Et af de værste steder

Lige som det var svært at forudsige, hvor lang tid det ville tage at komme ind til Mosul, er det svært at spå om, hvor lang tid det vil tage at erobre byen fra Islamisk Stat. Det kan tage uger, det kan også tage måneder, lyder det fra Anne Alling i Irak.

- Det er meget svært at vide præcis, hvad det er for en modstand, som møder koalitionen inde i Mosul, fordi man ikke har haft adgang til Mosul i de næsten to og et halvt år, som Islamisk Stat har haft Mosul under kontrol. Man ved, de har omkring 5000 soldater, man ved, at de måske også har kemiske våben, og så er der de her næsten 1,5 millioner civile, som bliver en stor udfordring, sige hun.

Irakiske og kurdiske styrker rykker snart ind i Mosul for at erobre storbyen fra Islamisk Stat.

Men sikkert er det, at der kan vente styrkerne nogle ekstremt svære situationer, da slaget skal stå i bykvarterer og mod en modstander, der vil kæmpe med alle midler. Det forklarer Henrik Breitenbauch, som er leder for Center for Militære Studier ved Københavns Universitet.  

- Det er et af de værste steder, man overhovedet kan forestille sig at lave en militær operation, fordi man kan ikke kommunikere, og der er perfekte forhold for baghold alle steder, siger han til TV 2.

Danmark deltager med bomber

Mosul er Iraks næststørste by. Den ligger omtrent 360 kilometer nord for hovedstaden, Bagdad.

Iraks regeringshær og kurdiske Peshmerga-styrker har i nogle uger angrebet og overtaget landsbyer rundt om Mosul.

Danmark deltager i en vestlig koalition, der bidrager med luftangreb. Og danske F-16-fly har allerede deltaget i bombeangreb mod Islamisk Stat i Mosul, har Forsvaret oplyst.

Det vurderes, at befolkningstallet i og omkring Mosul er faldet fra cirka 2,5 millioner til cirka 1,3 millioner mennesker siden 2014.

Menneskelige skjolde

Så der er stadig mange civile i Mosul. Og det forlyder, at Islamisk Stat er klar til at bruge tusindvis af byens borgere som menneskelige skjolde. Det kan blive et problem for den danske deltagelse.

- Hvis man skal stole på, at den irakiske hær kalder flystøtte ind på de rigtige tidspunkter, og at der ikke er menneskelige skjolde i nærheden, så kræver det også en stor grad af tillid. Derfor er meget af det, der står på spil i den kommende tid, om man kan stole på den irakiske hær og de styrker, der er involveret i det her. Om de vil begå overgreb på lokalbefolkningen, eller om de er der for at beskytte dem, siger Henrik Breitenbauch.

I 2014 blev Mosul overtaget af terrorbevægelsen Islamisk Stat, som udråbte byen til bevægelsens kalifat i Irak og Syrien.

En international koalition indledte 17. oktober en storstilet offensiv for at befri byen.