Donald Trump

Mens Clinton kæmper med FBI, takker Trump skandalepolitiker

Hillary Clintons kampagnestab anklager FBI’s direktør for dobbeltmoral i forbindelse med ny sag om e-mails. Trump ’takker’ skandaleombrust politiker.

Hillary Clintons kampagnestab går nu hårdt til angreb på den føderale efterretningstjeneste FBI’s direktør, James Comey, som de anklager for at være ’åbenlyst’ dobbeltmoralsk.

Det sker, efter flere amerikanske medier har rapporteret, at FBI-direktøren har argumenteret imod offentligt at anklage Rusland for at forsøge at påvirke det amerikanske præsidentvalg.

Det er umuligt at se det her som andet end åbenlyst dobbeltmoralsk.

Robby Mook 

Ifølge medierne ville James Comey, på grund af det hastigt nærmende valg, ikke underskrive en erklæring fra Homeland Security, der beskriver, hvordan Rusland blandt andet har hacket e-mailkonti.

- Det er umuligt at se det her som andet end åbenlyst dobbeltmoralsk, siger Hillary Clintons kampagnemanager, Robby Mook, ifølge det engelske medie The Guardian. Han udtaler også, at FBI-direktørens beslutning ’trodser al logik’.

Hillary Clintons kampagnestab opfordrer nu FBI-direktøren til ’øjeblikkeligt at forklare sin inkongruens’.

Anklagerne er ikke blevet officielt bekræftet, og FBI har indtil videre ikke udtalt sig.

Kampagnen mener, at direktørens modvilje mod at offentliggøre en erklæring tæt på valget er dobbeltmoralsk, fordi samme direktør, James Comey, fredag - altså også meget kort før valgdagen - åbnede en ny sag vedrørende e-mails, som den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton har sendt og modtaget fra en privat server.

Sagen går tilbage til Clintons tid som udenrigsminister, hvor hun blandt andet brugte en privat e-mailkonto til at kommunikere i embedets medfør.

Den føderale efterretningstjeneste, FBI, gik dengang ind i sagen, men konkluderede, at der ikke var grund til at rejse sigtelse mod præsidentkandidaten, selvom Clinton havde håndteret de fortrolige oplysninger 'ekstremt skødesløst'.

Men de nye e-mails er ikke fundet på præsidentkandidatens private server, som det har været tilfældet tidligere.

Ved et vælgermøde lagde Trump ikke skjul på, at Hillary Clinton er korrupt.

De er i stedet fundet på elektroniske enheder, som tilhører Huma Abedin og hendes mand, den amerikanske politiker Anthony Weiner.

Abedin er en af Clintons rådgivere. Hendes mand, Anthony Weiner, har været involveret i tre sexskandaler.

FBI-chef James Comey har sagt, at det er uklart, hvor betydningsfuldt det nye materiale er. Han ved desuden ikke, hvor lang tid de nye undersøgelser vil vare.

Trump takker skandaleombrust politiker

Den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, har naturligvis fulgt med i udviklingen i den nye e-mailsag, og på to vælgermøder mandag udtrykte han sin taknemmelighed over for Huma Abedin og Anthony Weiner, fordi de – indirekte – har været med til at få de nye e-mails frem i lyset.

- Tak, Huma, godt arbejde, Huma, sagde han på et vælgermøde i Grand Rapids.

På et andet vælgermøde senere på dagen roste han også den skandaleramte Anthony Weiner:

- Tak, Anthony Weiner. Jeg har aldrig kunne lide dig, men tak!

Donald Trump donerede adskillige tusind dollars til Anthony Weiners politiske kampagner i 2007 og 2010.

Det Hvide Hus afviser bevidst snyd

Fra Det Hvide Hus gjorde præsidenten det via sin talsmand i nat klart, at han ikke tror, at FBI forsøger at påvirke valget.

- Præsidenten er ikke af den opfattelse, at direktør Comey (FBI’s direktør, red.) bevidst prøver at øge indflydelse på udfaldet af valget. Præsidenten tror ikke, at han i hemmelighed har en strategi for at give en fordel til en kandidat eller et parti, siger Josh Earnest, der er talsmand for Det Hvide Hus.

Det Hvide Hus meddeler, at det ikke har uafhængige oplysninger om, hvad der fik chefen for FBI, James Comey, til at genoptage Hillary Clintons e-mailsag. Derfor vil man ikke tage stilling i sagen.

Præsidenten er ikke af den opfattelse, at direktør Comey (FBI’s direktør, red.) bevidst prøver at øge indflydelse på udfaldet af valget. Præsidenten tror ikke, at han i hemmelighed har en strategi for at give en fordel til en kandidat eller et parti.

Josh Earnest, talsmand for Det Hvide Hus

- Det Hvide Hus vil hverken forsvare eller kritisere FBI's beslutning, siger talsmand Josh Earnest.

Talsmanden siger videre i en erklæring, at Comey ifølge Det Hvide Hus er en "mand med integritet og en god karakter".

- Obama-administrationen mener ikke, at FBI-chefen hemmeligt vil øve indflydelse på præsidentvalget.

Dermed går Obama-administrationen imod flere fremtrædende partifæller, som har sagt det modsatte.

Flere fremtrædende medlemmer af partiet har anklaget FBI-direktøren for at forsøge at slå Hillary Clinton ud af kurs ved at åbne en ny undersøgelse af hendes omgang med klassificeret information i e-mails fra hendes private e-mailserver.

TV 2's Jesper Zølck analyserer de seneste udviklinger i den amerikanske valgkamp.

Den demokratiske senator fra Nevada, Harry Reid, går så langt til at sige, at FBI-chefen har opført sig partisk og 'måske har brudt loven'.

Det afgående præsidentpar, Barack og Michelle Obama, har gennem valgkampen og særligt de seneste måneder være fremtrædende støtter for Hillary Clinton.

Med en uge tilbage inden valget, fører Clinton ifølge hjemmesiden RealClearPolitics stort i antallet af vundne valgmænd.

Og blandt 21 millioner vælgere, der allerede har afgivet deres stemme - det såkaldte early voting, - løber Clinton med sejren i flere svingstater.

Faktum er dog, at der stadig er omkring 20 procent af vælgerne, der ikke har taget endeligt stilling til, hvem, de mener, skal være landets næste præsident, og det er de stemmer, som Donald Trump i øjeblikket prøver at høste ved gentagne gange at sige, at Clinton er korrupt.

Hverken optællingen af stemmer indtil nu eller meningsmålingerne har taget bestik af, hvor hårdt Clintons seneste e-mailsag vil ramme hende.

Dermed er spændingen i den historiske valgkamp langt fra ovre.

Amerikanerne går til valgurnerne den 8. november.

OVERBLIK: Hillary Clintons sag om fortrolige emails

  1. 2015

    1. Offentligheden bliver bekendt med email-sagen

      I marts 2015 afslørede New York Times, at demokraternes præsidentkandidat i sin tid som udenrigsminister benyttede sin private e-mail-konti i forbindelse med arbejdet som udenrigsminister. Det skete i perioden fra 2009 til 2013. Det kan være et brud på reglerne.

    2. 30.000 mails kommer frem

      Siden maj 2015 har det amerikanske udenrigsministerium offentliggjort over 55.000 sider fordelt på 30.000 mails, som Hillary Clinton har udleveret i forbindelse med sagen.

    3. Fortrolig mails fra en private konto

      I juli 2015 meddelte regeringens efterforskere, at der var fundet hemmeligstemplede oplysninger i nogle af de mails, som var på Clintons private mailkonto. Herefter indledte FBI en efterforskning af sagen.

    4. Clinton undskylder for brugen af sin private

      Hillary Clinton har hidtil ikke ville undskylde for sin brug af sin private email, men i et interview med ABC News udtaler hun:

      - Det var en fejl. Det er jeg ked af. Jeg tager ansvaret for det, siger Clinton i interviewet.

      Kritikerne har sat spørgsmålstegn ved, hvordan Clinton håndterer følsomme informationer, og hvordan hun forholder sig til åbenhed over for offentligheden.

  2. 2016

    1. Clinton bliver genstand for kritik

      I maj 2016 rettede det amerikanske udenrigsministeriums generalinspektør en hård kritik af Clintons mailhåndtering.

    2. FBI frifinder Clinton

      I juli 2016 blev FBI færdig med sin efterforskning af sagen. Det blev konkluderet, at Hillary Clinton havde håndteret de hemmelige oplysninger "ekstremt skødesløst", men at hun havde gjort det i god tro. FBI anbefalede på den baggrund, at der ikke blev rejst sigtelse mod hende. Den anbefaling valgte justitsminister Loretta Lynch at følge.

    3. Flere mails kommer frem

      I august 2016 oplyste FBI, at der var fundet yderligere næsten 15.000 mails i forbindelse med undersøgelsen af Hillary Clintons server, computer og telefoner. Flere kritikere mente, at også disse mails burde offentliggøres.

    4. Flere af Clintons nærmeste er blevet hacket

      I september 2016 oplyste FBI, at der ikke var fundet beviser for, at hackere havde haft adgang til Clintons private mailservere. Samtidigt kom det dog frem, at mailkonti tilhørende personer, som var blandt Clintons mailkontakter, havde været udsat for hackerangreb.

    5. Hillary Clinton svarer i en redegørelse, at hun ikke husker de briefinger om brugen af den private mail, som hun fik af FBI i løbet af sin tid som udenrigsminister, fordi hun fik en alvorlig hjernerystelse i 2012. 

    6. Undersøgelsen genåbnes

      I oktober 2016 meddelte FBI, at sagen nu genåbnes efter fund af nye mails.

      Flere sager om Clinton har rullet siden hun tilkendegav, at hun gik ind i valgkampen om den amerikanske præsidentpost. Se et overblik her.

Kilder: Ritzau, New York Times, TT.