Regering udgiver invasionsmanual: ’Det skal I gøre, hvis russerne kommer’

Fornyede spændinger får nu regeringen i Litauen til at udgive en ny manual til befolkningen, der anviser, hvordan de skal forholde sig under invasion.

Bekymringen for en russisk invasion i Litauen er nu så stor, at landets regering har udgivet en manuel til landets befolkning, der beskriver, hvordan de skal handle og opføre sig, hvis Rusland invaderer landet.

Frygten blandt de tre millioner indbyggere i landet har været stor, siden Rusland annekterede den ukrainske halvø Krim for to år siden. Og det kommer til udtryk i den nye manual.

- Forbered jer på det værste, står der i manualen.

Den 75 sider lange manual forklarer, at Rusland ofte benægter landets handlinger i begyndelsen af en eventuel invasion – og derfor skal Litauens borgere være ekstra opmærksomme.

Du kan se manualen med titlen ’Prepare to survive emergencies and war’ HER.

- Vores opmærksomhed skal være rettet mod handlingerne fra vores naboland, Rusland, som ikke tøver med at bruge militær magt mod dets naboer, og i øjeblikket fortsætter Rusland den militære aggression imod Ukraine, står der i manualen.

Det er tredje gang, regeringen i Litauen udgiver en manual vedrørende en eventuel invasion. De to andre blev udgivet i januar og december sidste år. Men tonen denne gang mere dyster i manualen, skriver den amerikanske nyhedsstation CNN.

Der er beskrevet forskellige overlevelsesteknikker i manualen, og sideløbende er der også oprettet en hotline, hvor litauere kan ringe ind, hvis de mistænker folk omkring dem for at være russiske spioner.

- Det vigtigste er, at de civile er opmærksomme og har en vilje til at stå imod. Når disse elementer er stærke, så har et angribende land svært ved at skabe et miljø for en militær invasion, står der i manualen.

Manualen indeholder også store billeder af russiske tanks, granater og pistoler, så borgerne i Litauen lettere kan skelne mellem venner og fjender, hvis det skulle blive nødvendigt.

Den er foreløbigt trykt i 30.000 eksemplarer. De bliver omdelt på skoler og biblioteker i landet, og derudover kan litauerne læse manualen på nettet (se længere oppe i artiklen for link).

Meningen med manulen er ikke at puste til frygtens gløder blandt befolkningen – tværtimod er manualen udarbejdet og udgivet for at berolige befolkningen, fortæller en talsmand fra forsvarsministeriet.

- Vi vil sende en besked til Rusland: Gør det ikke - vi er klar, og vi vil ikke blive blive holdt for nar som Ukraine, siger Karolis Aleksa fra det litauiske forsvarsministerium til CNN.

I et forsøg på at vise militær magt har Litauen genindført værnepligten og kraftigt forhøjet forsvarsbudgettet. Samtidig har landet rakt hånden ud og bedt Nato om tropper i landet.

Litauen har en strategisk vigtig placering, da landets grænser omkranser den russiske enklave Kaliningrad. Tidligere i oktober fragtede russisk militær langtrækkende ballistiske missiler til netop Kaliningrad, hvilket har været med til at øge spændingerne.

En amerikansk tænketank har tidligere advaret Nato om, at Rusland kan invadere de baltiske lande på bare 36 timer.

Tyskland sender efter planen 4-600 tropper og kampvogne til Litauen i februar 2017, skriver CNN.