Udland

Islands piratparti er landets tredjestørste efter valg

Der er ingen klar vinder efter islandsk valg med historisk lav valgdeltagelse. Svære forhandlinger venter.

 Der venter svære regeringsforhandlinger i det islandske parlament, Altinget, efter lørdagens valg. 

Søndag formiddag er alle stemmerne talt op, og der er ingen koalition, som samlet kan mønstre et flertal af de i alt 63 sæder i parlamentet. 

Landets største parti er Selvstændighedspartiet, der gik lidt frem og fik i alt 29 procent af stemmerne. 

Valgets store overraskelse var dog det ringe valgresultat for Piratpartiet, der nu er det tredjestørste på Island med 14,5 procent af stemmerne. I meningsmålinger op til valget, lå partiet til at blive noget større. 

Piratpartiets stifter og frontfigur, Birgitta Jónsdóttir, ser sig selv som poetiker - en sammentrækning af poet og politiker. 

Historisk lav valgdeltagelse

Blandt Piratpartiets mærkesager er mere direkte demokrati. Islændinge skal kunne foreslå lovgivning over internettet, og der skal være flere folkeafstemninger. Det etablerede system skal "hackes" og helt grundlæggende ændres. Det budskab har stor appel hos særligt de unge. 

I alt gik 195.200 islændere til valg. Valgdeltagelsen ligger dermed på 79,2 procent og er historisk lav. Ved det seneste parlamentsvalg i 2013 mødte 81,4 procent af de islandske vælgere op. Folks tillid til politikere generelt og hele det finansielle system i særdeleshed led et knæk med finanskrisen i 2008, der ramte Island med stor kraft. 

Det blev ikke bedre, da blandt andre daværende statsminister Sigmundur David Gunnlaugsson i år blev afsløret i Panama-papirerne - mistænkt for skattesnyd. 

Valget kommer et halvt år før tid, da Gunnlaugsson gik af på grund af sagen om blandt andet skattely.