Udland

Her kan det blive mørkt midt på dagen

TV 2s korrespondent Steffen Jensen besøgte en irakisk by, som er indhylet i røg og hvis indbyggere er i fare.

Uigennemsigtig giftig sort røg og en bombet, udbrændt tankbil på den ene side. Og på den anden side blå himmel og et Irak, der forsøger at komme på benene igen.

Det var det syn, der mødte TV 2s korrespondent Steffen Jensen, da han søndag besøgte Gayyarah, hvor oliefelterne brænder.

Mens verdens øjne retter sig mod Mosul i det nordlige Irak, hvor koalitionsstyrker i disse dage forsøger at fordrive Islamisk Stat, er Steffen Jensen taget til Gayyarah, en by lige syd for Mosul, som i to år har været under Islamisk Stats rædselsregime - og som Islamisk Stat netop har forladt.

Fodboldstadion var ammunitionslager og torturanstalt

Da Islamisk Stat overtog byen, omdannede de Gayyarahs fodboldstadion til et ammunitionslager. Derfor blev det siden bombet af koalitionens fly, fortæller Steffen Jensen. 

- Nu kan man se, hvordan det hele er i ruiner og folk er i gang med at rydde op. I baggrunden har vi de brændende oliefelter. Dem satte Islamisk Stat ild til for at skabe den her store, sorte sky, så koalitionens fly ikke kunne kigge igennem. Resultatet er, at hele det her område er indhyllet. Der er 12 lignende oliefelter her omkring, som er sat i brand.

- Hele området er ødelagt. Overfor var der en skole. I dag er det, som resten af det her område, reduceret til en stor bunke ruiner, siger Steffen Jensen.

Men Islamisk Stat brugte også stadionet som fængsel og torturanstalt. 

Offer er med til at rydde op

Khaled Hazem Abdelrahman er en af dem, der med mishandlet af jihadisterne. I dag er han med til at rydde op. 

- Da de bombede stedet, sad jeg i fængsel hos Islamisk Stat. De stak mig med knive. Du kan se sårene på mine ben. Stedet blev ramt af tre missiler, siger han.

Selvom Steffen Jensen har begivet sig ind i Gayyarah midt på dagen, er lyset i byen som ved solnedgang. Himlen er dækket af tyk sort røg, der stammer fra de brændende oliebrønde rundt om byen. 

- Alle lider. Børnene er altid sorte og beskidte. Alt er sodet til og indbyggere med astma eller åndedrætslidelser er i direkte livsfare, forklarer Steffen Jensen og fortæller, at oprydningsarbejderne forsvinder, da han ankommer. 

- De siger, de kommer tilbage efter frokost. Men vi ser ikke mere til dem, siger han.

Kan ikke trække vejret

Imens fortsætter ødelæggelserne med at gå ud over beboerne. 

- Vi lider rigtig meget. Røgen fra oliekilderne sænker sig over byen om aftenen. De gamle og børnene kan ikke trække vejret. Vi kører dem til hospitalet, så de kan få ilt, fortæller Sarhan Mohzen, som er arbejdsløs i Gayyarah.

- Staten forsøger at slukke ilden, men ikke helhjertet. De kommer kun i dagtimerne, arbejder en lille smule - får en masse penge for det og går tidligt i seng. De seneste to måneder har der været ild i 12 oliebrønde, og indtil nu har de ikke slukket én eneste, fortsætter Sarhan Mohzen og forklarer, at røgen, som Steffen Jensen ser, kommer fra én enkelt oliebrønd.

- Nogle gange bliver det mørkt midt på dagen. Så må vi tænde lys for at se noget. 

Irakerne har ikke udstyret til at slukke oliebrandene. De venter istedet på, at de kan få hjælp udefra. At der kan komme amerikanske eksperter og hjælpe dem. Indtil det sker, brænder oliefelterne videre. 

- Men selvom det ser ud som om, solen for alvor er gået ned for befolkningen i Irak, så er de fleste alligevel enige om, at offensiven imod Islamisk Stat i det mindste er et lille lys i mørket, lyder det fra Steffen Jensen.