Donald Trump

FBI genåbner efterforskning af Hillary Clinton

FBI vil gennemgå flere af Hillary Clintons e-mails, som måske indeholder fortrolige oplysninger.

Der er dårligt nyt til Hillary Clinton og hendes ellers velsmurte valgkampagne. Det amerikanske forbundspoliti, FBI, har netop offentliggjort, at de vil efterforske flere e-mails på Hillary Clintons private server. 

Egentlig var efterforskningen afsluttet, men i brevet, der er underskrevet af FBI's leder, James B. Comey, har en ny udvikling i e-mail-sagen gjort en efterforskning aktuel igen.

FBI's efterforskningshold vil undersøge flere e-mails på Hillary Clintons private server for at se om de har indeholdt klassificeret eller anden fortrolig information. 

FBI understreger i brevet, at de ikke kan fortælle noget om, hvornår den nye undersøgelse vil være afsluttet. 

Den republikanske modkandidat, Donald Trump, roser FBI's beslutning, som han kalder for rigtig og modig ved et vælgermøde i New Hampshire. 

- Hillary Clintons grad af korruption er i en skala, vi aldrig har set før. Vi må ikke lade hende tage det her kriminelle adfærd med ind i Det Ovale Kontor, siger Donald Trump.

Om elleve dage afgøres det, hvem der bliver USA's næste præsident. 

OVERBLIK: Hillary Clintons sag om fortrolige emails

 1. 2015

  1. Offentligheden bliver bekendt med email-sagen

   I marts 2015 afslørede New York Times, at demokraternes præsidentkandidat i sin tid som udenrigsminister benyttede sin private e-mail-konti i forbindelse med arbejdet som udenrigsminister. Det skete i perioden fra 2009 til 2013. Det kan være et brud på reglerne.

  2. 30.000 mails kommer frem

   Siden maj 2015 har det amerikanske udenrigsministerium offentliggjort over 55.000 sider fordelt på 30.000 mails, som Hillary Clinton har udleveret i forbindelse med sagen.

  3. Fortrolig mails fra en private konto

   I juli 2015 meddelte regeringens efterforskere, at der var fundet hemmeligstemplede oplysninger i nogle af de mails, som var på Clintons private mailkonto. Herefter indledte FBI en efterforskning af sagen.

  4. Clinton undskylder for brugen af sin private

   Hillary Clinton har hidtil ikke ville undskylde for sin brug af sin private email, men i et interview med ABC News udtaler hun:

   - Det var en fejl. Det er jeg ked af. Jeg tager ansvaret for det, siger Clinton i interviewet.

   Kritikerne har sat spørgsmålstegn ved, hvordan Clinton håndterer følsomme informationer, og hvordan hun forholder sig til åbenhed over for offentligheden.

 2. 2016

  1. Clinton bliver genstand for kritik

   I maj 2016 rettede det amerikanske udenrigsministeriums generalinspektør en hård kritik af Clintons mailhåndtering.

  2. FBI frifinder Clinton

   I juli 2016 blev FBI færdig med sin efterforskning af sagen. Det blev konkluderet, at Hillary Clinton havde håndteret de hemmelige oplysninger "ekstremt skødesløst", men at hun havde gjort det i god tro. FBI anbefalede på den baggrund, at der ikke blev rejst sigtelse mod hende. Den anbefaling valgte justitsminister Loretta Lynch at følge.

  3. Flere mails kommer frem

   I august 2016 oplyste FBI, at der var fundet yderligere næsten 15.000 mails i forbindelse med undersøgelsen af Hillary Clintons server, computer og telefoner. Flere kritikere mente, at også disse mails burde offentliggøres.

  4. Flere af Clintons nærmeste er blevet hacket

   I september 2016 oplyste FBI, at der ikke var fundet beviser for, at hackere havde haft adgang til Clintons private mailservere. Samtidigt kom det dog frem, at mailkonti tilhørende personer, som var blandt Clintons mailkontakter, havde været udsat for hackerangreb.

  5. Hillary Clinton svarer i en redegørelse, at hun ikke husker de briefinger om brugen af den private mail, som hun fik af FBI i løbet af sin tid som udenrigsminister, fordi hun fik en alvorlig hjernerystelse i 2012. 

  6. Undersøgelsen genåbnes

   I oktober 2016 meddelte FBI, at sagen nu genåbnes efter fund af nye mails.

   Flere sager om Clinton har rullet siden hun tilkendegav, at hun gik ind i valgkampen om den amerikanske præsidentpost. Se et overblik her.

Kilder: Ritzau, New York Times, TT.