Udnyttet som sexslaver af IS: Nu fĂĄr de stor international pris

To kvinder, der blev holdt fanget som sexslaver hos Islamisk Stat, bliver hædret af EU-Parlamentet.

Deres fædre og brødre blev myrdet af terrororganisationen Islamisk Stat, og de blev selv menneskehandlet og udnyttet som sexslaver.

Nadia Murad Basee Taha og Lamiya Aji Bashar overlevede rædslerne hos Islamisk Stat og i dag fik de EU-Parlamentets menneskerettighedspris, Sakharovprisen.

Efter at have været fanger hos Islamisk Stat er de to kvinder, der kommer yazidifolket i Irak, blevet offentlige fortalere for kvinder, der rammes af Islamisk Stats seksuelle vold.

- Det mod, som disse to kvinder repræsenterer, er helt ubeskriveligt, siger EU-Parlamentets formand, Martin Schulz.

- Det er vigtigt, at de æres af os, så vi viser, at deres kamp ikke har været forgæves, siger han.

De to kvinder sĂĄ deres mandlige familiemedlemmer blive slĂĄet ihjel, da Islamisk Stat invaderede byen Kocho i Irak i 2014.

Imens blev alle unge kvinder, herunder Lamiya Bashar, Nadia Taha og deres søstre, bortført af Islamisk Stat.

Mistede familiemedlemmer

Under massakren mistede Nadia Taha seks af sine brødre og sin mor, der blev dræbt sammen med 80 ældre kvinder. Ifølge Nadia Taha blev disse ældre kvinder dræbt, da de i Islamisk Stats øjne ikke længere havde seksuel værdi.

Lamiya Bashar og hendes seks søstre blev også udnyttet som sexslaver. Hun blev solgt fem gange blandt de militante oprørere og blev tvunget til at fremstille bomber og selvmordsbælter i Mosul.

Det mod, som disse to kvinder repræsenterer, er helt ubeskriveligt."

Martin Schulz, EU-Parlamentets formand

Det lykkedes dem efter måneder at flygte. I dag bor de i Tyskland, hvor de fortæller om menneskehandel og Islamisk Stats grusomheder mod yazidierne i Irak.

Yazidierne er en religiøs minoritet, hvor størstedelen bor i Irak. Her har de været udsat for massiv forfølgelse af Islamisk Stat.

I 2014 jagtede Islamisk Stat yazidierne fra deres hjem og op pĂĄ et bjerg kaldet Sinjar.

Islamisk Stat dræbte alle, der prøvede at komme ned fra bjerget. Oppe på bjerget sultede og tørstede omkring 5000 mennesker ihjel.

Massakren er siden blevet kaldt for folkedrab af blandt andet USA.