Rapport advarer: Flere dyrearter tæt på udryddelse
En lang række truede dyrearter er mere end halveret, og tallet er stærkt stigende, lyder det i en ny rapport. Løsningen kan være at spise mindre kød.
Den afrikanske elefant. Gorillaen. Tristian-albatrossen.Skældyret.
De fleste ved det godt. Tusindvis af vilde dyrearter verden over er truede. Alene antallet af afrikanske elefanter er faldet med 30 procent på bare syv år. Bliver det ved, kan elefanten helt være forsvundet fra savannen om 20 år. Også giraffen er kategoriseret blevet en "sårbar art", da bestanden er faldet 40 procent på 30 år.
En rapport fra Verdensnaturfonden WWF, som er lavet i samarbejde med en lang række forskere fra Zoological Society i London, viser, at elefanten langt fra er det eneste dyr, som er i fare for er uddø. Faktisk er udvalgte bestande af blandt andet fisk, fugle og pattedyr faldet med 58 procent siden 1970.
På linje med klimakrisen
Bliver den dramatiske udvikling ved, vil to tredjedele af dyrene være forsvundet om fire år, slår rapporten fast.
- Det er virkelig alvorligt, siger Bo Normander, som er programleder i Verdensnaturfonden WWF.
- Vi har godt været klar over, at det ville gå den vej. Vi bliver flere og flere mennesker, og vi skal bruge mere og mere plads, og det går ud over dyrene, siger han og fortsætter:
- Vi er langt om længe begyndt at snakke om, at verden befinder sig i en klimakrise. Men det her viser tydeligt, at vi også har en biodervisitetskrise. Og det kan have store konsekvenser, hvis vi ikke snart vender den negative udvikling, siger han.
Spis mindre kød
I alt er 3700 forskellige arter inkluderet i rapporten, som derfor tager udgangspunkt i den gennemsnitlige udvikling. Der er derudover taget højde for, at visse dyrearter klarer sig bedre end andre.
Hvorfor antallet i dyrene generelt er drastisk faldende, har rapporten da også et svar på. Spørger man WWF er det især menneskets overforbrug af kød, der er skyld i den store nedgang.
Det skyldes, at produktion af kød til kvæg og svin kræver enorme arealer til dyrkning af dyrefoder som sojabønner.
I rapporten er svaret derfor lige for: Omlæg fødevareproduktionen.
- Vi rydder skove og store naturområder for at få plads til at dyrke foder til vores slagtedyr. Det er nødvendigt at reducere vores kødindtag og skabe en mere bæredygtig fødevareproduktion, hvis dyrene skal overleve. Men det kræver en politisk beslutning, siger Bo Normander.
Jagt og krybskytteri
WWF er dog langt fra ene om at skyde skylden på fødevareproduktionen af især foder til slagtedyr.
Jonas Geldmann, som forsker i truede dyrearter på Cambridge Universitet i England, peger ligeledes på produktionen af foder til slagtedyr som problematisk for biodiversiteten i både Afrika, Asien og Sydamerika.
Danmark har et landbrugsareal, som fylder 62 procent af landets samlede areal, og i Sydamerika fylder produktion af soja til svin omtrent det samme, siger han.
Fødevareproduktionen er dog ikke den eneste trussel mod de vilde dyrearter:
- Menneskelig aktivitet er den største trussel mod dyrearterne. En ting er landbrug, noget andet er jagt og krybskytteri, siger han og understreger, at jagt og krybskytteri flere steder har været stigende de seneste tre til fire år.
Flere ressourcer til Afrika
- Vi kan se, at der i Afrika og Asien har været en helt ekstrem nedgang i antallet af både elefanter og næsehorn. Derudover er der rigtig mange lokale, som er med til at forværre situationen, fordi de mangler mad og derfor skyder de truede dyr for føde, siger Jonas Geldmann og sammenligner det med at 'tisse i bukserne, når man fryser':
- Både krybskytteri og jagt er en nem og hurtigt måde at skaffe mad på. Penge ser jægerne ikke meget til. Men det vil i sidste ende forværre udviklingslandenes økonomiske situation, når der ikke længere er elefanter og næsehorn på savannen.
Ifølge Jonas Geldmann er der etableret flere områder i naturen, som skal beskytte dyrene. Her bliver der passet ekstra godt på dyrene, og det virker, siger han.
- Generelt virker det at oprette beskyttede områder. Der er antallet af bestande mere stabile. Men i sidste ende handler det om at skabe de nødvendige økonomiske ressourcer i de sårbare lande. Og jeg ser ingen tegn i sol og måne på, at det bliver bedre inden 2020.
Herunder kan du læse om nogle af verdens mest truede dyrearter: