Udland

Pigen fra National Geographic-forside fængslet – levede under falsk identitet

Billedet af den afghanske pige med de grønne øjne blev et ikon i 80’erne – nu er hun i fængsel efter at være flygtet fra sit hjemland.

Sharbat Gula blev i 1984 afbilledet på et fotografi fra en flygtningelejr i Pakistan. Nogle måneder senere, i juni 1985, blev billedet brugt på forsiden af National Geographic, hvorefter det blev berømt og et symbol på den ukendte flygtning et sted i verden.

Dengang var hun nemlig ukendt. Ingen vidste hvem pigen på billedet var, ikke engang fotografen, Steve McCurry. Men i 2002 lykkedes det at identificere hende som en afghansk kvinde.

Anholdt i Pakistan

I dag er Sharbat Gula fængslet for at have falske identifikationspapirer, ifølge France24. Hun blev anholdt i Pakistan, hvor hun levede under et andet navn. Hendes mand, som hun blev gift med som teenager, nåede at flygte.

Sammen har ægteparret tre døtre, men de levede ikke sammen med familien, da Gula blev anholdt. Det gjorde til gengæld to mænd som var registreret som hendes sønner. En ikke ualmindelig praksis for flygtninge, der forsøger at skabe en falsk identitet.

Usandsynligt med hård dom

Sharbat Gula er en af tusindvis af afghanere, der lever ulovligt i Pakistan på flugt fra krigshandlinger i deres hjemland. Hun risikerer mellem syv og fjorten års fængsel og en bøde på mellem 3000 og 5000 dollars.

Det er dog usandsynligt, at hun får så hård en dom. Mange afghanere, som er blevet dømt i lignende sager, bliver deporteret, inden de kan nå at blive sendt i fængsel.  

Da National Geographic fandt og identificerede Sharbat Gula i 2002, befandt hun sig på ny i en flygtningelejr i Pakistan, nøjagtig som hun havde gjort 18 år tidligere, da det berømte billede blev taget af Steve McCurry.

Hun udtalte, at hun håbede, at hendes tre døtre ville få muligheden for at få en uddannelse. Adspurgt om, hvordan hun havde overlevet, sagde hun, at det var Guds vilje. Hun havde aldrig set det berømte billede.

Fotografen: - Hun har lidt nok

Onsdag aften reagerede fotografen, Steve McCurry med en opdatering på Facebook, hvor han erklærede sin fulde støtte til kvinden.

- For to timer siden fik jeg besked fra en ven i Peshawar i Pakistan om, at Sharbat Gula er blevet anholdt. Vi gør alt, hvad vi kan, for at få de præcise omstændigheder klarlagt ved at kontakte kollegaer og venner i området. Jeg er opsat på at gøre alt, der er muligt, for at yde juridisk og finansiel støtte til hende og hendes familie. Jeg er stor modstander af myndighedernes beslutning. Hun har lidt igennem hele sit liv, og anholdelsen er en ekstrem krænkelse af hendes menneskerettigheder, skriver han.