Udland

Adopteret som 3-årig: Nu skal familiefar deporteres til Sydkorea

Adam Crapser blev som treårig bortadopteret til USA. Nu vil myndighederne deportere familiefaderen tilbage til fødelandet på grund af kriminalitet.

Da Adam Crapser var tre år gammel, blev han fløjet flere tusinder kilometer væk. Han blev født i Sydkorea, men hans forældre valgte at bortadoptere ham.

Det er nu 34 år siden.

Siden dengang har han levet hos forskellige plejeforældre, fået fire børn og kender kun til det amerikanske samfund, hvor han er vokset op.

Men den nu 37-årige Adam Crasper skal snart tilbage til Sydkorea - et land, hvor han ikke har sat en fod, siden han blev bortadopteret.

Da han som treårig ankom til USA sammen med storesøsteren, formåede hans adoptivforældre ikke at ansøge om statsborgerskab til den lille dreng.

Til gengæld blev han udsat for massivt omsorgssvigt op igennem årene. Hans første adoptivforældre opgav ham og søsteren – andre adoptivforældre blev fængslet for vold og seksuelle overgreb mod drengen.

- Det er hjerteskærende oplysninger. Jeg er sikker på, at han ikke har nogen ide om, hvad han skal gøre i Korea, siger Dae Yoon til nyhedsbureauet AP. Hun er direktør i National Korean American Consurtium (NKAC), og har fulgt Adam Crapsers sag og kæmper for en omstødelse af tvangsdeporteringen.

Flere adoptivbørn har ikke statsborgerskab

Adam Crasper er nemlig et billede på tusindvis af mennesker, som står i en lignende situation. For når Crasper ikke er amerikansk statsborger, kan han ikke garanteres opholdstilladelse i USA - og da slet ikke, hvis han begår kriminalitet.

Ifølge NKAC er der cirka 35.000 borgere i USA, som kom til landet som adoptivbørn, men som ikke har statsborgerskab.

I dag sidder Crapser tilbageholdt i et udlændingecenter i staten Washington og venter blot på at blive sendt tilbage til det land, han ikke har nogle relationer til. Hans sag er blevet appelleret, og han har nu siddet i centeret i otte måneder.  

Crapsers sag er blevet aktuel fordi Senatet i USA for nylig har præsenteret et lovforslag, som skal give folk som Adam Crapser statsborgerskab med tilbagevirkende kraft.

Noget der skete allerede i 2000 – men adopterede udlændinge over 18 år var ikke med i lovgivningen dengang. Det ønsker flere senatorer at ændre på – så alle tidligere adopterede børn automatisk får statsborgerskab, eftersom mange adoptivforældre ikke vidste man skulle gøre det.

Adam og hans familie er knust

Lori Wall, advokat for Adam Crasper

I Crapsers tilfælde var det nogle turbulente første år i USA. Adoptivsystemet separerede Adam og søsteren, da han var 10 år gammel. Som 12-årig flyttede han ind hos en plejefamilie, der i forvejen tog sig af flere adoptivbørn.

Hos den nye plejefamilie, som blot var en i rækken, blev han misbrugt. I 1991 blev plejeforældrene arresteret og dømt for vold, seksuelle overgreb og voldtægt.

Har siddet indespærret i otte måneder

Nu sidder Crapser så på udlændingecenteret og venter på at blive deporteret. For den 37-årige er kommet på kant med loven.

Han er blandt andet dømt for at bryde ind i tidligere plejeforældres hjem. Han siger selv, at det var for at hente en koreansk bibel og nogle sko. Men senere er han også dømt for at stjæle biler og for at overfalde en bofælle.

For to år siden søgte han om et Green Card, som kan give ham opholdstilladelse. Men her blev immigrationsmyndighederne opmærksomme på Crapsers kriminelle fortid – og har derfor valgt at deportere ham ud af landet. Noget som sker jævnligt. For uden statsborgerskab kan man sendes tilbage til ens fødeland, selv ved mindre straffeovertrædelser.

- Selvom jeg er bekymret for min families fremtid, så håber jeg, at min historie vil være med til at understrege vigtigheden af den nye lovgivning, lyder det fra Crapser i en skriftlig erklæring.

Ifølge Crapsers advokat Lori Wall, så er der ikke meget håb for hans klient.

- Adam var berettiget til at få deportationen annulleret. Men dommeren har besluttet, at han ikke fortjener en sådan. Han vil blive deporteret så snart immigrationsmyndighederne har foretaget de nødvendige arrangementer. Adam og hans familie er knust over udfaldet, lyder det fra advokaten ifølge AP.