Kan gåden om Bermuda-trekanten endelig være løst?

16x9
Måske findes løsningen på mysteriet om Bermuda-trekanten i nogle særlige skyer. Foto: Screendump / Google

Der er mange teorier om, hvorfor skibe og fly har en tendens til at forsvinde i Bermuda-trekanten. Måske skal man se på skyerne for at finde svaret.

Skibe og fly forsvinder, voldsomme uvejr opstår pludseligt og nålen på kompasset opfører sig mærkeligt.

Historierne om den berømte Bermuda-trekant er mange. Og nu er en del af forklaringen på fænomenet, der i årevis har givet forskere grå hår, måske fundet.

Bermuda-trekanten er et geografisk område mellem Florida, Bermuda og Puerto Rico. Området har i mere end 100 år været kendt for fortællinger om et højt antal skibe og fly, som forsvinder uden spor, og uden at der umiddelbart er noget ved vejrforholdene, som kan pege i retning af en forklaring.

Ufoer eller vejrfænomener

En af de vildeste teorier om Bermuda-trekanten forklarer fænomenet med indblanding fra ufoer eller tidslommer, som trækker skibene og flyene helt væk fra planeten.

Andre og måske mere ædruelige bud handler om særlige vejrfænomener, som kan opstå pludseligt i området. Det kan være voldsomme uvejr eller monsterbølger, som opstår ud af det blå. Og de forvirrede kompasnåle forklares i en af teorierne af et helt særligt magnetfelt, som findes netop i dette område.

For nylig har researchere fra et dokumentarprogram på Science Channel kigget på radarbilleder af himlen for at finde svar på gåden.

Luftbomber skaber kæmpebølger

Her har de opdaget, at skyerne i området har en tendens til at danne heksagoner, altså sekskanter. Skyerne har en diameter på mellem 30 og 80 kilometer, og det er tomrummet mellem skyerne, der danner en sekskant.

- Formerne er en slags luftbomber. De bliver dannet af det, man kalder microbursts. Det er eksplosioner af luft, der kommer ud fra bunden af skyerne og rammer havoverfladen. Det skaber bølger, som kan blive voldsomt store, hvis de først begynder at påvirke hinanden, siger Randy Cerveny, som er professor i geografi ved Arizona State University til den britiske avis The Telegraph.

Microbursts beskrives også som en slags omvendt tornado, som puster luften nedad i stedet for at suge den op.

Mange fly og skibe i området

Teorien møder dog kritik fra andre eksperter. Det gælder blandt andet Kevin Corriveau, som er meteorolog ved den amerikanske TV-kanal NBC. Han mener ikke, at sekskanterne er en formation, som typisk viser, at der kan være microbursts.

Andre peger på, at forklaringen kan være, at der slet ikke er brug for en forklaring. Selvom en række fly og skibe er forsvundet i Bermuda-trekanten gennem tiden, er der ikke statistisk signifikans for, at det i højere grad sker der end andre steder. Bermuda-trekanten ligger nemlig i et område, som rigtig mange skibe og fly færdes i.