Udland

Avis: Russiske fartøjer i Østersøen kan affyre kernevåben

Den militære balance i Østersøen er ved at rykke sig, fordi russiske krigsskibe nok er på vej til Kaliningrad.

To krigsskibe fra Rusland rustet med langdistancemissiler er tirsdag aften sejlet gennem Storebælt, skriver den svenske avis Aftonbladet, der har oplysningerne fra det svenske forsvar.

Krigsskibene har formentlig kurs mod basen i Kaliningrad, og de kan komme til at rykke ved den militære magtbalance i Østersø-området. Det vurderer en forsker over for den svenske avis.

En af årsagerne til magtskiftet er, at missilerne om bord på de to krigsskibe kan bære atomvåben. Og så kan de tilbagelægge en strækning på 2600 kilometer.

Dermed kan russerne sende atomvåben mod mål i hele Europa fra basen i den russiske enklave. Og det er en tydelig magtdemonstration, lyder det fra Tomas Ries, forsker ved Försvarshögskolan med fokus på Rusland.

- Politisk er det opsigtsvækkende og en vældig stærk markering. Putin (Ruslands præsident, red.) flytter langtrækkende missiler, som kan bære atomvåben, og placerer dem midt i Norden, siger han til Aftonbladet.

Skulle have været i Syrien

Rusland har ikke kommenteret oplysningerne om, at de to fartøjer skulle være på vej til Østersøen.

Tidligere har Rusland meddelt at to skibe - "Selenij Dol" og "Serpukhov" - skulle til Middelhavet. Her skulle de deltage i Ruslands indsats i Syrien.

Men det er angiveligt netop de to fartøjer, der ifølge Aftonbladet er på vej til Østersøen i stedet.

Kan være afgørende

En kilde i den svenske flåde siger til avisen, at det kan få stor betydning for området.

- Det kan blive en game changer for Østersøområdet. Pludselig har vi fartøjer udstyret med krydsermissiler, der kan lades med atomvåben, i vores nærområde, siger den anonyme kilde.

Missilerne er angiveligt af typen Kalibr, der kan tilbagelægge 2600 kilometer. Til sammenligning kan Iskander-missiler, der blev sat op på Kaliningrad-basen for to uger siden, nå 500 kilometer.

Kaliningrad ligger mellem Polen og Litauen.