Donald Trump

Trussel fik Clinton til at indsamle milliarder - og det var ikke Trump, hun var bange for

Ifølge Washington Post var det Jeb Bush-kampagnens aktiviteter, der udløste en storstilet indsamling, der foreløbig har skaffet 1,14 mia. dollars.

Et intenst arbejde for at skaffe penge til den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clintons valgkamp startede allerede i marts 2015, og indtil nu har Clintons kampagnestab skaffet hele 1,14 milliarder dollars (cirka 7,8 milliarder kroner, red.) via blandt andet en række storsponsorer fra det amerikanske erhvervsliv.

Det skriver den amerikanske avis Washington Post.

Tirsdag den 8. november skal amerikanerne stemme ved præsidentvalget, hvor Hillary Clintons modkandidat hos republikanerne er milliardæren Donald Trump.

Men det var angiveligt den økonomiske trussel fra en anden potentiel republikansk kandidat, der udløste Clinton-kampagnens intense kamp for at skaffe penge til valgkampen.

Washington Post beskriver, hvordan Jeb Bush's kampagnestab tidligt i 2015 skaffede millioner af dollars til en såkaldt Super PAC, en uafhængig organisation, der kan indsamle ubegrænsede midler til støtte for en kandidat.

- Kan vi drøfte planerne for at skaffe penge i første kvartal (af 2015, red.), skriver Clintons øverste kampagnechef Huma Abedin i en mail til ledende medlemmer af Clinton-kampagnen.

- Er problemet, at hun laver for meget? For lidt? spørger kampagnechef Robby Mook.

- JEB BUSH, svarer Huma Abedin ifølge Washington Post.

Men Hillary Clinton havde sit eget økonomiske våben: et fintmasket netværk af politiske støtter, som hun og hendes mand, den tidligere præsident Bill Clinton, omhyggeligt havde plejet i mere end 40 år.

Pressede rige sponsorer

Fast besluttet på ikke at komme bagud i kampen for at skaffe penge øgede Hillary Clinton presset på rige sponsorer - og hun fjernede nogle af de restriktioner, Barack Obama havde indført for sit eget fundraising-hold.

Selv om hendes rådgivere klagede over, hun var for venlig over for velhavende interesseorganisationer, gik de med til at lade lobbyister sende beløb til hendes kampagne i bundter - også lobbyister, der repræsenterede udenlandske regeringer, hævder Washington Post med e-mail korrespondencen mellem Clintons øverste kampagnechef og kampagnelederne som kilde

Ifølge avisen opmuntrede hendes toprådgivere de største sponsorer til at lave Super PACs til støtte for Hillary Clinton.

Indsatsen har givet bonus - ved udgangen af september havde Clintons kampagnestab altså skaffet 1,14 milliarder dollars - omtrent det samme, som Barack Obama og hans kampagnestab skaffede til hans kamp for at blive genvalgt i 2012.

Til sammenligning har den republikanske kandidat Donald Trump, der først i maj i år for alvor indledte sin fundraising, skaffet 712 millioner dollars (cirka 4,87 milliarder kroner, red.), deraf er 56 millioner dollars (cirka 382,64 millioner kroner, red.) fra Trumps egen formue.

Herunder kan du læse de seneste nyheder fra den amerikanske valgkamp.

Clintons fem største sponsorer

Ifølge Washington Post har Hillary Clintons fem største sponsorer stået for én dollar ud af hver 17. dollar, Clinton-kampagnen har skaffet. Nedenunder kan du se hvem de er, og hvor meget de har bidraget.

Hillary Clintons fem største sponsorer

 1. S. Donald Sussman

  S. Donald Sussman er hedgefond-manager, og han har bidraget med 140,76 millioner kroner til Clintons valgkamp.

 2. J. B. Pritzker

  J. B. Pritzker, venture-kapitalist. Har bidraget med 114,11 millioner kroner til Clintons valgkamp.

 3. Haim Saban

  Haim Saban er bestyrelsesformand for selskabet Univision. Har bidraget med 81,31 millioner kroner til Clintons valgkamp.

 4. George Soros

  George Soros er hedgefond-magnat. Har bidraget med 67,65 millioner kroner til Clintons valgkamp.

 5. S. Daniel Abraham

  S. Daniel Abraham har stiftet firmaet SlimFast og er filantrop. Han har bidraget med 66,28 millioner kroner til Clintons valgkamp.