Udland

TV 2 besøger flygtningelejr: Rædslen fra IS er overalt

Indbyggerne flygter fra Mosul, og de har forfærdelige historier med sig. Børn må agere forældre for deres søskende.

Et par piger leger ved en metallåge. På lågen hænger en stribe vasketøj i kulørte farver til tørre. Pigerne står på den nederste del af rammen, og holder fast med den ene hånd. Den anden holder de op til munden, mens de hvisker til hinanden. Solen skinner fra en skyfri himmel.

Umiddelbart kunne det lyde som en beskrivelse af en indgang til en legeplads, børnehave eller noget i den stil.

Men de to piger leger ved en af portene ind til Dibaga-flygtningelejren i Irak, og alle her er flygtet fra terrorbevægelsen Islamisk Stat.

TV 2's korrespondent Steffen Jensen og fotograf Anders Albjerg besøgte lejren i dag.

Konstant flygtningestrøm

Op imod 700 mennesker om dagen ankommer til flygtningelejren, der huser flere end 30.000 mennesker. De fleste er flygtet fra området omkring storbyen Mosul, som koalitionsstyrker, den irakiske hær, og kurdiske styrker er i færd med at generobre fra Islamisk Stat.

- Mosul er færdig. Alle borgerne er udmattede. Der er sult, og vi lever i belejringstilstand fra ISIS. Vi kan ikke gøre noget. Hvis der er nogen, der protesterer, bliver de halshugget, siger Tyrkiya Shajaza Hariza, der er flygtning fra Mosul.

- Det er slemt for folk i Mosul, de sulter. Alt er forfærdeligt. Det star virkelig slemt til. Disse skæggede mænd er som rådne sko. Der er ikke godt i Mosul. Hele verden bliver smadret på grund af de forfærdelige IS, siger flygtningen, Majida.

Nogle slap ud for to år siden, da terrorbevægelsen erobrede Mosul, og derfra udråbte deres Islamiske Stat. Andre er først sluppet ud for nylig.

- Min onkel forsøgte at krydse grænsen. De fangede ham, og de gav en bøde på 1,6 millioner irakiske dinarer. (ca. 9000 kr. red.). De sagde: ”Er du på vej over til de vantro?” Og piskede ham fra morgen til sen aften ude i solen, siger Salah, der også er flygtet fra Mosul.

Når flygtningene er sluppet ud af byen, må de gå i op imod otte timer, før de når venligtsindede soldater, der kan hjælpe dem med transport videre til flygtningelejren.

Livet i flygtningelejren er ikke ideelt, men for de fleste betyder det ikke meget, når bare rædslerne ligger bag dem.

- Nu kan vi slappe af og sove trygt og fredeligt. Det kunne vi ikke tidligere, siger Tyrkiya Shajaza Hariza.

Familietragedier

Andre flygtninge har det langt fra så godt. Terrorbevægelsen Islamisk Stats rædselsregime sætter dybe spor, og oplevelserne har traumatiseret flere af flygtningene i lejren.

TV 2's hold møder en lille familie med to tvillingespædbørn på tre måneder. Moderen til børnene har fået en fødselsdepression, og hun kan ikke tage vare på sine børn, så tvillingernes storesøster, seksårige Karima, må agere reservemor, og hun må passe tvillingerne sammen med sin far.

Alle i flygtningelejren håber på, der snart vil være fred, og at de kan leve et normalt liv igen.

- Jeg håber på, jeg kan vende tilbage til mit hjem og bare leve i fred, siger Umm Mahmad.

Ifølge Unicef har flere end 700.000 mennesker brug for hjælp i regionen.