Donald Trump

Sportsmiraklet som sender Clinton tættere på det Hvide Hus

Sidste år forudså Hillary Clinton, at Chicago Cubs ville vinde World Series og hun ville vinde det Hvide Hus. Begge dele kom tættere på i nat. Begge dele vil være historisk.

For lang tid siden i en vaniljefarvet middelklasse-Amerika barndom voksede Hillary Dorothy Rodham op i Chicago-forstaden Park Ridge som glødende Cubs’ tilhænger. I 1996 skrev den daværende førstedame om regnfulde sommerdage med familien, hvor hun sammen med sine brødre ville se kampene på fjernsyn og bagefter gennemspille højdepunkterne ude i haven.

”Til trods for mere end et halvt århundredes frustrationer og ødelagte drømme, så er ’The Cubs’ stadig mit favorithold,” skrev hun dengang om baseball-holdet, som intet vandt og når de endelig var tæt på, smed det hele på gulvet. 108 år er der gået siden deres seneste World Series sejr, de har ikke været i en finaleserie siden 1945, to år før Clinton blev født. Men i aftes sluttede ventetiden. The Cubs er tilbage i World Series – det nordlige Chicago eksploderede i jubel.

Ifølge hendes egen kampagne så Hillary Clinton kampen og de efterfølgende jubelscener ombord på sit kampagnefly, live på telefonen.

At være Cubs-fan har altid været en dårlig ide. Forfulgt og forbandet. Tag bare 14. oktober 2003, hvor en 26-årig HR-medarbejder fra Chicago, Steve Bartman, rækker hånden ud fra sit sæde på række 8 og slår en høj bold ud af kurs lige foran handsken på en højtspringende Moisés Alou. Chicago Cubs var få bolde fra World Series, men deres rytme er smadret. De ender med at tabe finaleserien. Den 26-årige tilskuer får politieskorte fra stadion, betjente bliver sat på kald foran hans hus og guvernøren i modstanderholdets Florida, Jeb Bush, tilbyder den uheldige fan asyl i solskinsstaten. ”Ting sker,” som den senere præsidentkandidat siger. 

Det er den historik, Hillary Clinton var oppe imod, da hun sidste år signerede en Cubs’ trøje og spåede et brud med alle traditioner, sportslige som politiske. Hun sagde, 2016 ville blive året, hvor de begge vandt: The Cubs World Series, Clinton selv Det Hvide Hus. Et scenarie der i mange årtier har været nærmest lige utænkeligt: De evige tabere på toppen, og en kvinde som præsident.

Fortællingen om Hillary Clinton vil have det, at hun som barn ikke ville være præsident. Hun ville være journalist, astronaut – eller baseball spiller. Allerede dengang lidt af en køns-pioner insisterede hun på at spille overhånds-, hard-pitch baseball med drengene i nabolaget.

Fortællingen om Hillary Clinton er også, at hun er en kyniker, som vil sige og gøre hvad som helst for politisk gevinst. Inklusiv den for amerikanske sportsfans så kætterske tanke at skifte hold. Og billedet forstærkes i 1999, da hun afviger fra den normale rolle som førstedame og tager imod New York Yankees i Det Hvide Hus efter deres World Series sejr og begejstret ifører sig kasketten med det ikoniske ”NY” logo på fronten.   

Åbenlyst politisk motiveret, sagde kynikerne. Clinton havde aldrig boet i byen, men tidligere samme uge havde hun etableret en undersøgelseskomite i New York, første skridt på vejen mod at stille op til statens ledige sæde i det amerikanske senat.

Det viste sig hurtigt, at Clinton oprigtigt havde haft to hold helt fra barnsben. Chicago Cubs og New York Yankees. De knuste hjerter over det evigt tabende hjemstavnshold havde ledt hende til rendyrket idolisering af Yankees-legenden Mickey Mantle, som hun tilmed var klædt ud som til Halloween.   

”Jeg blev nødt til at lede efter et hold, der ville tilbyde en modbalance til oplevelsen af at tabe hvert år, så – og jeg hader at sige det, jeg ved, I vil buhe af mig – jeg blev en Yankees fan. Min personlighed var ikke til at være så tæt forbundet med kun at tabe,” som hun senere forklarede det.  

Nu går både Clinton og The Cubs så ind til de afgørende dage i deres march mod at skabe historie. Begge som favoritter. Clinton kaldte sejrene sidste år, men sidste bold er ikke kastet, der kan stadig opstå et ’Steve Bartmann’-øjeblik. Både for The Cubs og for Clinton.

World Series spilles bedst af syv kampe – senest d. 2. november kan The Cubs bryde ud af rollen som USA's mest pålidelige tabere og genindtage tronen i den mest amerikanske af alle sportsgrene. Først seks dage senere får vi svaret på, om Hillary Clinton kan følge trop og bryde med en tradition, der strækker sig tilbage til Amerikas fødsel og blive USA's første kvindelige præsident.      

Begge begivenheder der tilsyneladende er forudset – om end et enkelt år for tidligt – en gang mere, ikke kun af Clinton selv. Men også i filmene ”Tilbage til Fremtiden.”

”The Cops vinder i fem kampe … Præsidenten siger, at hun er træt af at få de samme spørgsmål.”