Udland

Marie Krarup er et hit i russiske statsmedier

Dansk Folkepartis forsvarsordfører er blevet en fremtrædende figur i Ruslands statslige medier.

 Dansk Folkepartis forsvarsordfører, Marie Krarup, har de seneste måneder fået en trofast læserskare i Rusland. Det skriver Berlingske mandag. 

Baggrunden er, at landets statslige nyhedsbureau, Rossija Segodnja, oversætter den danske politikers debatindlæg til russisk og offentliggør dem på sin hjemmeside.

Markante overskrifter

Herfra har de spredt sig og trukket markante overskrifter i en lang række medier i det store land. 

»Dansk politiker fortæller om ’EUs elite-propaganda-soldater’, der kæmper mod Rusland,« lød det i sidste uge på netsiden for de russiske væbnede styrkers TV-kanal, TV-Svjesda.

»Dansk parlamentariker: Hellere Putin end EU,« var en overskrift hos den Kreml-finansierede nyhedskanal Sputnik. 

Et blogindlæg fra september om »EUs propaganda« er blevet læst 40.000 gange og har tiltrukket 84 kommentarer på websiden InoSmi, der er en del af Ruslands største statslige nyhedsbureau. 

Første af sin slags

Ingen andre danske politikere får systematisk oversat deres debatindlæg hos det statslige nyhedsbureau.

Og forsvarsordføreren hos Folketingets næststørste parti har da også en ganske anden holdning til Rusland end kollegerne fra tingets øvrige partier.

Ifølge Marie Krarup bør vi »se på Rusland som en kommende allieret« og straks ophæve de sanktioner, der blev indført efter Ruslands annektering af Krim-halvøen og intervention i Østukraine i 2014. 

Udenrigsordfører for Venstre, Michael Aastrup Jensen, sammenligner Marie Krarups holdning med den yderste venstrefløjs rolle under Den Kolde Krig.

En del af politisk spil

Hun bliver en »nyttig idiot i Putins politiske spil,« giver han udtryk for over for Berlingske. Og fortsætter:

»For os, der er skeptiske og kritiske over for Putin, viser det, at hans taktik er lykkedes. Hans taktik er at prøve at skabe et billede af, at Europa er delt i spørgsmålet om, hvor skarpt man skal stå på forsvaret af menneskerettigheder og forsvaret af grænserne.« 

På spørgsmålet om, hvorfor de russiske medier efter Marie Krarups mening er så glade for at citere hende og oversætte hendes indlæg, siger hun til Berlingske: 

»Det er da klart, fordi jeg siger noget, ingen andre siger. At vi er nødt til at se på Rusland på en ny måde. Ruslandsdebatten er i dag ligesom udlændinge­debatten i 90erne. Der er stort set ingen, der siger noget imod den officielle linje.«