Udland

Fanget i sammenstyrtet tunnel under TV 2-reportage: Det skete der med soldaterne

Det blev noget af en cliffhanger, som en tv-reportage fra Irak fredag efterlod. To soldater blev fanget bag en sammenstyrtning i en tunnel.

Tænk sig at blive levende begravet. Eller begravet i en tunnel med bombefælder og en såret kriger fra Islamisk Stat. Det lyder ikke umiddelbart fristende, men det skete for et par kurdiske soldater under en TV 2-optagelse fredag.

TV 2’s hold i Irak, Steffen Jensen og fotograf Anders Albjerg, er på reportage i terrorbevægelsen Islamisk Stats hemmelige tunneller i en landsby uden for Mosul.

De er sammen med en gruppe kurdiske peshmerga-soldater, der viser rundt og fortæller i tunnellerne, som de tilbageerobrede fra Islamisk Stat bare to dage forinden.

Mens den ene var i gang med feltspaden, havde den anden kigget lidt nærmere på tunellen på den anden side af jordvolden. Han kom op med et vægur og et magasin til en AK-47.

Steffen Jensen

Som man kan se i reportagen, kollapser noget af tunnelen på et tidspunkt, og to kurdiske soldater bliver spærret inde i den underjordiske gang.

Reportagen slutter med, at Steffen Jensen siger til kameraet, at han vil kravle op og fortælle soldaternes chef, at hans folk nu er spærret inde bag en mur af jord.

Siden indslaget blev sendt har Steffen Jensen modtaget masser af beskeder fra bekymrede seere, der spørger til peshmerga-soldaternes skæbne.

- Der er mange, der bekymret har skrevet til mig for at spørge, hvad der skete med dem. E-mails og facebookbeskeder. Det er virkelig noget, folk har reageret på, siger Steffen Jensen.

Men der er ikke noget at være bekymret over, forklarer han.

- Vi kravlede jo op, og vi sagde det til deres chef. Han råbte ned, men han fik jo selvfølgelig ikke noget svar. Inden han havde fået samlet folk til at kravle ned og grave dem ud, gav de selv lyd nede fra hullet, siger Steffen Jensen.

Han fortæller, at de to soldater selv gravede sig ud med deres feltspader, og efter en halv time var de oppe på landjorden igen.

- De grinte bare, da de kom op igen. Der skal mere til at slå dem ud. Mens den ene var i gang med feltspaden, havde den anden kigget lidt nærmere på tunellen på den anden side af jordvolden. Han kom op med et vægur og et magasin til en AK-47, han havde fundet, mens hans kammerat gravede, siger Steffen Jensen.

Steffen Jensen har tilbragt flere dage sammen med de kurdiske soldater, og det er nogle hårdføre personligheder, fortæller han.

- Hvis de er bange for noget, så viser de det i hvert fald ikke. Til gengæld er de utrolig åbne, og de fortæller løs, så det er meget nemt at tale med dem. Det meste kan lade sig gøre. Sådan plejer det ikke at være, når man dækker en krig, fortæller Steffen Jensen.