Donald Trump

Obama: Trumps melding om valg undergraver demokratiet

USA's præsident Obama langer ud efter Donald Trump for at betvivle det amerikanske valgs gyldighed.

Det er en farlig udmelding, når Donald Trump ikke kan garantere, at han vil godkende resultatet af det kommende præsidentvalg i USA.

Det mener Barack Obama, USA's nuværende præsident, efter at Republikanernes præsidentkandidat, Donald Trump, i en tv-debat onsdag i Las Vegas, ikke ville love at acceptere udfaldet af valget 8. november.

- Når man forsøger at så tvivl i folks hoveder om gyldigheden af vores valg, så undergraver det vores demokrati, siger Barack Obama ifølge nyhedsbureauet AFP.

Obama håber derfor på en overbevisende sejr til sin partifælle Hillary Clinton ved valget, så der "ikke er nogen tvivl" om resultatet.

- Når man antyder manipulation eller svindel uden at fremlægge skyggen af bevis, og når Trump som den første nominerede fra et af de store partier i amerikansk historie siger, at han ikke vil anerkende et nederlag, hvis han skulle tabe, så er det ikke længere for sjov, siger Obama.

Trump får massiv kritik

Efter debatten og massiv kritik fra flere sider har Donald Trump torsdag uddybet sine udtalelser.

Han siger, at han vil acceptere resultatet, hvis det er "gennemsigtigt". Men han har tilsyneladende også en anden betingelse.

- Jeg vil gerne love og give løftet til alle mine vælgere, støtter og det amerikanske folk, at jeg fuldstændig vil anerkende resultatet af dette historiske præsidentvalg, siger Trump ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Han tilføjer efter en pause:

- Hvis jeg vinder.

Den Republikanske Nationalkomité har forsikret om, at partiet vil acceptere vælgernes dom.