Udland

Tesla tager nyt skridt mod at lave selvkørende bil

Inden 2018 vil Tesla være klar med en bil, som på egen hånd kan køre på tværs af USA, lover topchef Elon Musk.

Alle kommende biler fra Tesla bliver udstyret med teknologi, som vil gøre bilerne i stand til at køre af sig selv.

Det oplyser Elon Musk, stifter og topchef for det amerikanske bilmærke, der har skabt sig et navn med banebrydende elbiler.

Tesla konkurrerer med flere af bilindustriens etablerede navne om at være først med en selvkørende bil.

Allerede nu, lyder det fra Elon Musk, bliver Model S og Model X produceret med den nye hardware, som kan overflødiggøre, at en person sidder bag rattet.

Musk beskriver hardwaren som en "i bund og grund supercomputer i en bil", skriver nyhedsbureauet AFP.

Skal kunne køre uden hænder

Selvkørende biler er endnu ikke lovlige på de amerikanske veje. Tesla mangler da også at udvikle den software, som endeligt skal opfylde målet om lave en model, som helt uden menneskelig indgriben kan køre.

Men softwaren er ved at blive testet, og Elon Musk forventer, at inden udgangen af 2017 er Tesla klar med en bil, der kan køre tværs over USA fra Los Angeles til New York "uden behov for så meget som et enkelt ryk i rattet", skriver nyhedsbureauet Reuters.

Elon Musk har dog tidligere fastsat ambitiøse mål for Tesla-biler blot for at se tidsplanerne skride.

Har allerede autopilot-udstyr

Den nye hardware kommer til at koste 8000 dollar - cirka 52.000 kroner. Pakken omfatter blandt andet otte kameraer, 12 sensorer samt en radar.

Alt imens Tesla venter på, at myndighederne giver grønt lys for selvkørende biler, vil systemet være aktiveret i "skyggetilstand".

Formålet er at indsamle data om hændelser, hvor systemet enten har forhindret eller forårsaget ulykker, hvis det havde været i fuld kontrol og styret bilen.

De nuværende Tesla-modeller har udstyr, Autopilot kalder selskabet det, som kan assistere føreren af bilen med blandt andet hastighed og opbremsning.