Udland

Svenske pendlere kræver millionerstatning for id-kontrol

Hundredvis af svenskere kræver i alt 25 millioner kroner i erstatning for id-kontrol over Øresund.

Det er gået ud over privatøkonomien hos svenske pendlere i hundredvis, at deres id-papirer i flere måneder er blevet kontrolleret på rejsen over Øresund.

Derfor er 565 pendlere gået sammen om et millionkrav til den svenske stat. Samlet vil de have en erstatning på 25 millioner svenske kroner, skriver Sydsvenskan.

- Tiden er inde. Nu har vi samlet alle kravene sammen og indhentet samtlige fuldmagter, siger Per Tryding fra det sydsvenske industri- og handelskammer i Malmø til avisen.

Kræver erstatning for bilkøb

Anmodningen om erstatning vil torsdag formiddag blive givet videre til Sveriges justitskansler, Anna Skarhed. Hendes opgave er at kontrollere, at andre myndigheder efterlever de svenske love og forfatninger.

Id-kontrollen har siden januar ført til forsinkelser for pendlerne, flere udgifter, og i nogle tilfælde er der tale om et decideret løntab, fordi de har været tvunget til at sige deres job i Danmark op.

Andre kræver erstatning for at have været nødt til at købe en bil.

Droppede sit job i København

Eva Joensuu er en af dem, der har droppet sit job i København. Hun arbejdede på et rejsebureau, men pendlerlivet blev for meget med den øgede kontrol.

- Jeg håber, at det her leder til en anerkendelse af os pendlere. Det er en beslutning, der blev taget natten over og har påvirket os utrolig meget.

- Ja, jeg har lidt en smule økonomisk, men for mig og mange andre pendlere handler det ikke om penge. Det er principielt, siger hun til Sydsvenskan.