Udland

IS-besat by: Folk barrikaderer sig i hjemmene

Der er mangel på mad i Mosul, samtidig med at befolkningen ikke kan komme udenfor.

Den længe ventede militære operation, der skal befri storbyen Mosul fra Islamisk Stat (IS), er begyndt, men efterhånden som styrkerne nærmer sig byen, bliver situationen mere usikker for den lokale befolkning. Det fortæller journalist Anne Alling, som befinder sig i Erbil.

- Der kommer meldinger fra Mosul om, at de civile mangler mad og medicin. Som offensiven kommer tættere og tættere på, har de heller ikke mulighed for at gå ud af deres huse. De har fået at vide af de irakiske styrker, at de skal blive indenfor. Derfor har familierne forsøgt at skrabe mad til sig til den tid, dette kommer til at stå på, siger Anne Alling.

- Det er i den grad en kritisk situation i Mosul, som kan udvikle sig til en katastrofe.

Lørdag aften blev der fra fly fra Iraks luftvåben kastet flyveblade ned over byen for at advare indbyggerne om, at en offensiv var nært forestående.

Har været besat i to år

IS har kontrolleret Mosul med cirka én million indbyggere siden juni 2014. Det var netop fra en moské i Mosul, at IS' leder, Abu Bakr al-Baghdadi, udråbte et kalifat, som omfatter store landområder i Syrien og Irak.

- Islamisk Stat har besat Mosul i to år. Der har ikke været adgang ind til Mosul andet end de tekstbeskeder og hemmelige opkald, som har kunnet komme ud fra de civile. 

- Man ved, at Islamisk Stat i de sidste mange måneder har forberedt sig på denne offensiv. De har gravet tunneller, de har lagt miner rundt i bygrænserne for at gøre det så svært som muligt for koalitionen at komme ind. 

- Man regner med 5000-8000 IS-soldater i byen, så de er i undertal, men de har i den grad haft tid til at barrikadere sig og gøre Mosul rigtig svær at trænge ind i.

Den irakiske regering i Bagdad siger, at en befrielse af Mosul vil være afslutningen på Islamisk Stats tilstedeværelse på irakisk territorium