Danskere deltager i angrebet på Islamisk Stat

Med sin deltagelse i den international koalition mod terrorisme kontrollerer danske soldater luftrummet i angreb mod Islamisk Stat nær Mosul i Irak.

Islamisk Stat bliver mandag eftermiddag angrebet fra både jorden og luften. Målet er at generobe den irakiske by Mosul, som de seneste to år har været i terrororganisationens hænder.

Og Danmark deltager i kampen. 

Men hvordan de danske soldater helt præcist deltagerer er endnu ikke offentliggjort. Det kan Forsvaret først oplyse, når operationen er fuldført, oplyser presseenheden. 

Danmark støtter fra luftrummet

Det står dog klart, at det danske flyvevåben har kontrolleret luftrummet over Irak siden januar 2016, og at det derfor også er fra luften, at Danmark deltager denne gang. I alt er der cirka 30 danske soldater i området. 

Danmark er en del af den internationale koalition 'Operation Inherent Resolve' i landet, hvor i alt 39 lande deltager. Her spiller de danske F-16 fly en væsentlig rolle i de over 3600 angreb på Islamisk Stat, som koalitionen har udført. Derudover træner det danske militær soldater fra den irakiske hær. 

Forsvaret oplyser, at de danske soldater generelt koordinerer koalitionens luftoperationer i Irak. De udpeger flyenes ruter i luften over Irak og sørger for at rydde de luftområder, hvor kampfly skal til at bruge våben. 

Mere end 54.000 irakiske tropper og 40.000 fra Irakisk Kurdistan kæmper mod de 7.000 IS-krigere. 5.000 amerikanske tropper bistår ligeledes i overtagelsen af byen.  

Omkring en million mennesker er fanget i Mosul og venter på at blive befriet. Der har tidligere været meldinger om, at Islamisk Stat har forbudt dem at flygte.