Udland

Ny aftale bremser klimaforandringer og temperaturstigning

En aftale om nedtrapning af klimaskadelige gasser har stor betydning for klimaet, mener forhandlingsleder.

En ny aftale om nedtrapning af klimaskadelige gasser kan resultere i, at kloden undgår en temperaturstigning på op til en halv grad frem til 2100.

Forhandlingsprocessen har været vanskelig. Men den endelige aftale er god, lyder det fra Miljøstyrelsens udsendte forhandlingsleder Mikkel Aaman Sørensen, der har været i Rwanda lørdag for at få aftalen på plads.

- Aftalen har stor betydning. Vi vil forhåbentlig mærke, at de temperaturstigninger og klimaforandringer, som vi ellers ville se om 30-35 år, ikke vil være lige så markante, siger han.

HFC-gasserne bruges i blandt andet frysere, spraydåser og airconditionanlæg. De har vist sig at have en langt kraftigere drivhuseffekt end CO2.

Vil skabe stor besparelse

I nogle tilfælde er de 10.000 gange så kraftige som CO2, og dermed bidrager de til at opvarme kloden, som i forvejen har det varmt.

Aftalen vil ifølge beregninger skabe en samlet besparelse på cirka 65 milliarder ton CO2 frem til 2050. Det vil resultere i, at kloden undgår en potentiel stigning på op til 0,5 grad frem til 2100.

Både de industrialiserede lande og udviklingslandene skal i fremtiden mindske forbruget af de skadelige gasser.

Aftalen blev vedtaget på et møde natten til lørdag, hvor forhandlere fra de 193 medlemslande i FN samt EU, Vatikanstaten og østaterne Cook Islands og Niue var til stede.

HFC-gasser hører under den såkaldte Montreal-protokol, der blev vedtaget i 1987.