Donald Trump

Rystet Michelle Obama ændrede sin tale: Bange for at børnene skal høre Trump i tv

Michelle Obama frygter, at hendes børn kommer til at høre på Donald Trumps 'sjofle sprog' og nedladende udtalelser om kvinder, når de tænder tv'et.

Da Michelle Obama torsdag aften talte ved et vælgerarrangement for Hillary Clinton var planen at tale positivt om hende, men i stedet endte USA's førstedame i et hårdt frontalangreb på Donald Trump.

Årsagen skal ifølge Michelle Obama findes i de seneste dages historier om påståede sexistiske udtalelser og befamlinger foretaget af den republikanske præsidentkandidat.

- Det ville have været uærligt og uvederhæftigt af mig bare at gå videre til næste emne og lade som om, det hele bare var en dårlig drøm, siger hun til CNN.

Jeg kan ikke stoppe med at tænke på det. Det har rystet mig i min grundvold på en måde, jeg ikke havde forudset

Michelle Obama om 11 år gammel lydoptagelse, hvor Donald Trump taler nedladende og sexistisk om kvinder.

Kan ikke stoppe med at tænke på det

Det er særligt en 11 år gammel lydoptagelse offentliggjort i sidste uge, der har fået Michelle Obama på barrikaderne. Her siger Donald Trump blandt andet, at han med sin stjernestatus ”kan gøre hvad som helst” ved kvinder, og at det blandt andet indbefatter at ”tage dem i fissen” (grab them by the pussy, red).

Donald Trump har efterfølgende undskyldt, men også sagt, at samtalen var privat, og at det var et udtryk for mandehørm, når han brugte de formuleringer.

Den giver Michelle Obama, der i sin tale på intet tidspunkt nævnte ham ved navn, men i stedet som ”kandidaten,” dog ikke meget for.

- Det var ikke bare uanstændig snak. Det var ikke bare mandehørm. Det var en magtfuld person, der talte frit og åbent om seksuelt udnyttende adfærd og faktisk pralede af at kysse og befamle kvinder i et så sjofelt sprog, at mange af os var bange for, at børnene skulle høre det, når vi tændte for fjernsynet, siger Michelle Obama og tilføjer:

- Jeg kan ikke stoppe med at tænke på det. Det har rystet mig i min grundvold på en måde, jeg ikke havde forudset. 

- Uegnet som præsident

Siden lydoptagelsen blev offentliggjort for en uge siden, har både politiske modstandere, men også Trumps egen kone og vicepræsidentkandidat taget afstand fra udtalelserne.

Derudover er der i løbet af denne uge også kommet nye historier frem. I en artikel i New York Times står to kvinder frem og siger, at Donald Trump for mange år siden har kysset og gramset på dem. Og i en video fra 1992 offentliggjort af CBS News siger Donald Trump om en lille pige på omkring 10 år, at han kommer til at date hende om 10 år.

Eksemplerne viser ifølge Michelle Obama, hvordan Donald Trump behandler kvinder.

- Jeg må sige, at når jeg hører det, så føler jeg det meget personligt, og jeg er sikker på, at mange af jer også gør det, især kvinderne, siger Michelle Obama.

Hendes mand, Barack Obama, bakker op og siger, at han ikke kan forestille sig Donald Trump i Det Hvide Hus efter præsidentvalget i november.

- Hver gang han åbner munden viser, at han er uegnet og ukvalificeret til det her embede, siger Barack Obama.

Trump benægter historie: Det er opspind det hele

Historien i New York Times, hvor to kvinder beskylder den republikanske præsidentkandidat for at have raget og kysset på dem, afvises pure af Donald Trump.

Han kalder påstandene usande og uden beviser, og han benægter et hvert kendskab til dem.

- Jeg har aldrig mødt de mennesker. Jeg ved ikke, hvem de er. Det er opspind det hele. Og det kommer lige op til valget. Mon der er en sammenhæng, spørger Donald Trump.

Han har nu pudset sin advokat på New York Times med krav om en undskyldning, og at artiklen trækkes tilbage. Det er der dog ikke meget, der tyder på, at den bliver.

- Vi gjorde, hvad loven tillader: Vi bragte nyhedsværdig information om et emne med stor offentlig opmærksomhed. Hvis hr. Trump er uenig, hvis han mener, at amerikanerne ikke har ret til at høre, hvad disse kvinder har at sige, og hvis dette lands love tvinger os og andre, der vover at kritiserer ham, til at tie stille eller blive straffet, vi hilser muligheden for at få en domstol til at sætte ham på plads velkommen, skriver David E. McCraw, der er assisterende chefjurist hos New York Times i en mail til Donald Trumps advokat.

Donald Trump mener, at New York Times historie om, at han skulle have befamlet kvinder, er det pure opspind.