Udland

Nu truer dit køleskab Jordklodens klima - igen...

Godt nok er vi sluppet af med køleskabe med freon, der laver huller i ozonlaget. Men afløseren har vist sig at være endnu værre.

Der står en stille tikkende bombe i dit køkken. Dér, hvor du opbevarer dine pizzastumper og Pokal-pilsnere. Køleskabet. Uskyldigt ser det ud, som det står der og småbrummer hyggeligt ind imellem. Du åbner tit døren til det. Også sommetider, når du ikke ved, hvad du ellers skal lave. Stirrer derind, hvor en lille pære kaster sit nådesløse skær over de sørgelige rester.  Men det er en ven i forklædning. For lige så stille er dit køleskab med til at skrue op for klodens temperatur.

Hvis du er gammel nok, kan du huske, hvordan der blev talt om freon i 90’erne. Freon blev bl.a. brugt til at nedkøle køleskabe og airconditionanlæg. Men freon var noget farligt stads. Freon står for flourcarbonhybrid, som inden klimadebatten kom i gang for alvor, var den store klimasynder. Det blev også kaldt CFC-gasser. Freon ødelagde nemlig ozonlaget, det lag i atmosfæren, der gør at vi ikke bliver svitset og brændt af solen. Det var en stor diskussion dengang. Så stor, at freon blev forbudt, og man proppede noget andet ind i køleskabene.

200 lande skal finde en løsning – helst inden fredag

Nu viser det sig, at afløseren for freon er endnu værre, mange gange værre. Afløseren hedder HFC, der skulle forestille at være et miljøvenligt alternativ til freon. HFC er en gasart, der har en drivhuseffekt, der i nogle tilfælde er 10.000 gange så kraftig som CO2, skriver Ritzaus Bureau. Det er med andre ord med til at få temperaturen til at stige.

Men nu gøres det et forsøg på at standse ulykkerne, inden de bliver for store. Repræsentanter for 200 lande er samlet i det lille afrikanske land Rwandas hovedstad Kigali for at finde en løsning. Fra i dag til på fredag skal politikerne prøve at blive enige. USA's udenrigsminister John Kerry er med, så det er ikke 2. geled, der er sendt af gårde.

Både forskere og NGO’er siger, at det er nødvendigt at udfase HFC-gasser, hvis vi skal begrænse den globale opvarmning. Ifølge Reuters Bureau kan alene HFC-gasserne være med til at få gennemsnitstemperaturen til at stige med 0,1 grad frem mod 2050 og 0,5 grad frem til 2100. Det vil dermed udgøre en fjerdedel af den maksimale temperaturstigning på to grader, som alverdens lederen blev enige om er grænsen, da de indgik klimaaftalen i Paris.

Problemet skyldes en lykkelig udvikling

At det overhovedet er et problem, skyldes især en lykkelig udvikling i nogle af verdens fattige lande. I mange af dem er store dele af befolkningen rykket op fra et liv i fattigdom til en form for mellemklassetilværelse m

ed alle de muligheder, det giver. Som f.eks. at få sig et køleskab. Det gælder mange steder i Afrika og i Asien.

Alene efterspørgslen på airconditionanlæg ventes at stige med 300 pct. frem mod midten af dette århundrede. Efterspørgslen kommer især fra udviklingslande, hvor folk har fået lidt mere at rutte med.

Til nyhedsbureauet AFP siger Paula Carbajal, der er global strateg hos Greenpeace, at andelen af HFC-gasser stiger med 10-15 procent om året, hvilket gør dem til den hurtigst voksende drivhusgas. Fra den amerikanske miljøorganisation Natural Resources Defence Council siger David Doniger:

 - Hvis ikke væksten i HFC-gasser bliver stoppet, så bliver det nærmest umuligt at leve op til Paris-målene, siger han til AFP.

Indien og Kina vil trække tiden ud

Der ventes at blive stor uenighed om, hvornår udfasningen af HFC skal begynde. Flere end 100 lande, blandt dem USA og EU, vil have, at udledningen af HFC-gasser skal toppe i 2021. Men lande som Indien og Kina, hvor millioner af mennesker først nu har fået råd til deres første køleskab, vil vente til 2031, så deres virksomheder får mere tid til at omstille sig.

Danmark har allerede et delvist forbud mod HFC-gasser i køleanlæg, skriver Ritzaus Bureau.